Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Přísaha Švýcarské gardy ve Vatikánu

Datum publikace5. 5. 2004, 17.00
TiskTisk

Papežská Švýcarská garda přijme zítra ve Vatikánu přísahu 33 nových vojáků.

Vatikán/KNA: 23 mladých Švýcarů složí svou služební přísahu papeži Janu Pavlu II. v němčině, 7 ve francouzštině, 2 v italštině a jeden v rétorománštině. Přísaha se koná vždy ve výročí zpustošení Říma - 'Sacco di Roma' - v roce 1527. Tehdy při obraně papeže padlo 147 švýcarských gardistů.

Gardu, která byla založena v roce 1506, tvoří v současnosti 110 Švýcarů. Občané Švýcarska, kteří se ucházejí o službu v tomto sboru, musejí být svobodní muži vyznávající katolické náboženství, mladší 30 let a výšky minimálně 1,74 m. Úkolem gardistů je ochrana bezpečnosti papeže a jeho sídla. Navíc členové Švýcarské gardy střeží přístupy do státu Vatikán a vykonávají zabezpečovací, pořádkové a čestné služby při bohoslužbách, audiencích a zahraničních návštěvách. Důstojníci a poddůstojníci doprovázejí papeže také na jeho zahraničních cestách.

Zpravidla se mladí Švýcaři zavazují ke dvouleté službě ve vatikánském ochranném oddílu s možností prodloužení a povýšení.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou