Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Musel jsem se skrývat před zabijáky, říká slovenský misionář na Ukrajině

Datum publikace1. 12. 2004, 13.00
TiskTisk

Nepokoje po prezidentských volbách na Ukrajině se bezprostředně dotkly také slovenského misionáře, který působí ve vesnicích Zakarpatska. Kvůli nebezpečí, které mu hrozilo ze strany vládní garnitury, se musel tři dny skrývat.

Ostrava: Tři dny v úkrytu prožil slovenský misionář Peter Krenický, který devět let působí v horách Zakarpatské Ukrajiny. Patřil spolu s dalšími duchovními na seznam nepohodlných osob, které se režim chystal zlikvidovat. Varování dostal krátce po vypuknutí nepokojů po prezidentských volbách na Ukrajině.

'Dostal jsem zprávu, že pro mě jdou z tajné policie SBU, která je posílena oddílem zabijáků vycvičených z vězňů odsouzených na doživotí. Jejich úkolem bylo likvidovat nepohodlné,' říká misionář Peter Krenický. Jeho proviněním mělo být to, že se neangažoval na podporu proruského kandidáta. 'Obvinili Řeckokatolickou církev, že odmítla agitovat za Janukoviče a přičítali nám neúspěch ve volbách,' dodal kněz, který se tři dny a tři noci ukrýval u farníků na utajeném místě a trávil čas modlitbami za svobodu Ukrajiny. Napětí pominulo až ve chvíli, kdy se policie přidala na stranu protestujících a tým zabijáků byl zpacifikován.

Katolický misionář přičítá své problémy s tajnou policií na vrub místních představitelů pravoslavné církve. Provládní pravoslavní duchovní z okresu Ťačiv, kde je Krenický děkanem, se podle jeho slov s vládní garniturou dohodli, že se aktivního misionáře zbaví. 'Ještě před volební kampaní měli pravoslavní duchovní podmínku, abych neměl právo dalšího působení na Ukrajině,' dodal kněz. Svým zápalem a otevřeností k potřebám chudých totiž získává stále více příznivců pro katolické vyznání, které zde bylo po 2. světové válce tvrdě potlačováno. S pomocí Diecézní charity ostravsko-opavské se mu v posledních letech podařilo obnovit desítky farností, postavit řadu nových kostelů a v těchto dnech také otevřel první Domov radostného stáří v obci Usť Čorná.

Nové charitativní zařízení v minulých dnech navštívil také ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz. Objekt pro patnáct seniorů požehnali společně s řeckokatolickým biskupem Milanem Šašikem z Užhorodu.
'Otci biskupovi patří velké díky. Nikdo netušil, že to padne právě do toho revolučního dění. Biskup Lobkowicz ukázal, že má veliké a otevřené srdce a otevírá srdce všech věřících ostravsko-opavské diecéze k tomu, aby pomáhala důstojnému životu lidí na Ukrajině,' dodal Peter Krenický.

Ve chvíli, kdy se ukrajinská tajná policie přidala na stranu protestantů proti režimu a zapojila se do jejich 'oranžové revoluce', neváhal a vyrazil do České republiky. 'Na hranicích jsem problémy neměl. Vzal jsem s sebou nemocného kluka Vasila, který jel na Slovensko na rehabilitaci a hranice jsme přeletěli za tři minuty,' řekl misionář, který neúnavně propaguje při besedách s věřícími aktivitu Adopce ukrajinských dětí na dálku. Nedávno se rozjela ve stejném stylu také podpora chudých seniorů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou