Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Čas, který se hroutí do věčnosti - architekt a grafik Břetislav Štorm

Datum publikace21. 6. 2005, 12.00
TiskTisk

Výstava, kterou pořádá Centrální katolická knihovna (CKK) s přispěním Městské části Praha 6 bude zahájena 22.6. v 17 hodin v budově Arcibiskupského semináře v Praze 6 - Dejvicích, Thákurova 3. Přístupna je denně od 9 do 18 hodin a potrvá do 30.9.2005.

Praha: Břetislav Štorm (1907-1960) byl pozoruhodná osobnost se širokým záběrem svého životního díla. Zabýval se architekturou, památkovou péčí, heraldikou, typografií, kresbou a grafikou, je také autorem několika pozoruhodných novel, rozsáhlá byla jeho činnost publicistická.
Přispíval do časopisů Rozmach, Archa, Akord, Na hlubinu, Řád, Vyšehrad, redigoval Kuncířovy noviny, úzce spolupracoval s jeho nakladatelstvím, výtvarně doprovodil a graficky upravil téměř 200 knih převážně duchovního zaměření. Byl mu blízký okruh spisovatelů kolem Josefa Floriana a Staré Říše, spolupracoval s Jakubem Demlem a Jaroslavem Durychem. Významné jsou jeho teoretické práce, věnované sakrálnímu umění, architektuře a liturgickému prostoru. V poválečném období se Břetislav Štorm věnoval především památkové péči, podílel se na rekonstrukci hradů (mj. Kost, Švihov, Buchlov, Křivoklát, Karlštejn), zámků (Bechyně, Horšovský Týn, Chlumec nad Cidlinou) a úpravách parteru zámeckých zahrad (Jaroměřice nad Rokytnou, Jemniště, Veltrusy). Přispíval do časopisu Zprávy památkové péče a napsal příručku Základy péče o stavební památky, která vyšla až v roce 1965.

Dílo Břetislava Štorma je dosud málo zhodnoceno jako celek, ačkoli je v něm zakotven smysl pro řád, uměřenost a hluboce prožitý dar křesťanské víry. Jeho duchovní čistota a odpovědnost pociťovaná za běh světa se projevovala již od konce 20. let 20. století v básních a recenzích, v novelách i drobných prózách, v polemice s modernismem, v černobílé kresbě a grafice, v heraldické kresbě, v architektonických návrzích a realizacích i v užitém umění. Přáteli a teoretiky byl nazýván posledním gotickým rytířem, sám sebe v biograficky laděných prózách charakterizuje jako 'vyslance čtrnáctého věku', 'herolta' a 'poutníka'. Středověk pro něj nebyl neoromantickou kulisou, ale posledním obdobím, ve kterém se spojoval řád duchovní s řádem umělecké tvorby.

Kontakt: Jarmila Štogrová, autorka výstavy, CKK, Thákurova 3, 160 00 Praha 6 - Dejvice; tel: 220 181 320; mobil: 608 762 435; mailto:stogrova@ckk.cz; http://www.ckk.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou