Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskup Lobkowicz požehná nalezený obraz a kapličku kamenářů ve Štramberku

Datum publikace23. 6. 2005, 14.00
TiskTisk

Obraz sv. Jana Křtitele, který byl téměř 30 let nezvěstný, bude dnes v 16 hodin slavnostně odhalen ve skalní kapličce v botanické zahradě ve Štramberku na Novojičínsku.

Štramberk: Novou kapličku s obrazem požehná ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz při obřadu, který začíná v místním arboretu v 16.00 hodin. Obraz byl uctíván kamenáři v kapli, která stávala na trase 13 zastavení z Nového Jičína na Kotouč již na počátku 20. století. Tradice putování byla živá až do 2. světové války.

'Kamenáři vždy v předvečer slavnosti sv. Jana Křtitele šli ke kapličce, kde se pomodlili. Na Trúbě se střílelo z moždířů a za zvuků muziky se šlo s praporem kamenářů do kostela. Po bohoslužbě dostal každý lístky na devět piv a dva guláše, které si mohli vyzvednout v kterékoli štramberské hospůdce,' popisuje historii Petr Pavlík, který stojí za obnovením tradice i kapličky. Po válce se již nepodařilo putování ke kapličce na Kotouči obnovit a navíc byla v roce 1972 vyhozena do povětří.
Kamenářům se však podařilo obraz svého patrona - sv. Jana Křtitele - dobře ukrýt. Objevil se na půdě jednoho z nich až před třemi lety. Dodnes žije i malíř obrazu, který se letos dožil 94 let.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou