Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Prohlášení Rady Iustitia et Pax o rodině

Datum publikace1. 9. 2005, 9.00
TiskTisk

Rada Iustitia et Pax České biskupské konference (ČBK) zveřejnila dokument s názvem 'Rodina jako zdroj' ve čtvrtek 1.9.2005.

Praha: Dokument Rady Iustitia et Pax, jehož úplné znění naleznete v příloze této zprávy, se zaobírá stavem rodiny v celoevropském kontextu. Rada si klade za cíl přimět veřejnost k zamyšlení nejen nad vlastními dětmi, které začínají další rok školní docházky, ale nad současným stavem rodiny jako základní funkční jednotky společnosti. Vychází ze 'Zelené knihy' Evropské komise, která pod názvem 'Nová mezigenerační solidarita jako odpověď na demografické změny' byla publikována v březnu roku 2005.

Rada Iustitia et Pax se ztotožňuje s definicí rodiny v Národní zprávě o rodině Ministerstva práce a sociálních věcí ČR publikované v roce 2004, kde je rodina popsána jako sociální celek spojený na základě příbuzenské mezigenerační vazby a v tomto pojetí je ve své podstatě neměnnou sociální institucí, která existuje v každém kulturním prostředí. Jak zpráva dále uvádí, v současné společnosti lze někdy pozorovat snahy o co nejširší vymezení pojmu rodiny tak, aby se stal relevantním pro jakoukoli formu soužití dvou či více lidí bez závislosti na mezigeneračním elementu, na přítomnosti dětí a na institucionální vazbě.
Že tyto snahy plodí své trpké ovoce, je již zřejmé. Na základě průzkumu demografických změn lze konstatovat, že současný index fertility v Evropské unii osciluje kolem 1,5 namísto potřebných 2,1. To má za následek, že od roku 2005 do roku 2030 dojde při stávajícím vývoji ke zvýšení počtu obyvatel nad 65 let o 52,3 %, zatímco lidí ve věku od 15 do 64 let přibude pouze o 6,8 %.

Rada Iustitia et Pax České biskupské konference se zabývá dodržováním lidských práv v České republice i ve světě a vystupuje proti jejich porušování. Sleduje sociální, ekologické a společenské problémy české společnosti. Předkládá jejich analýzy a usiluje o hledání takových přístupů k jejich řešení, která nezesilují napětí mezi společenskými skupinami. Seznamuje veřejnost se sociálním učením církve. Předsedou Rady je pražský světící biskup Václav Malý.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou