Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Metropolitou Pravoslavné církve byl zvolen arcibiskup Kryštof

Datum publikace3. 5. 2006, 12.00
TiskTisk

Vilémov u Litovle: V úterý 2.5.2006 se v pravoslavném monastýru ve Vilémově u Litovle konal mimořádný sněm Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku, který zvolil nového metropolitu. Volby se účastnili delegáti z řad duchovenstva a věřících. Novým metropolitou byl zvolen dosavadní arcibiskup pražský a českých zemí Kryštof.

Volba nového pravoslavného metropolity pro Českou republiku i Slovensko proběhla v souladu s ústavou místní Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku. Metropolita Kryštof byl zvolen ve třetím kole losem ze dvou kandidátů. Dalším kandidátem byl arcibiskup prešovský a Slovenska Ján. Protože ani jeden z obou kandidátů nezískal v předchozích dvou kolech dvoutřetinovou většinu hlasů přítomných delegátů, bylo v souladu s ústavou církve přistoupeno ve třetím kole k výběru nového metropolity losem, který určil za nejvyššího představitele místní Pravoslavné církve arcibiskupa Kryštofa.

Kontakt: Tiskový tajemník Olomoucko-brněnské pravoslavné eparchie Mgr. Roman Juriga, Vilémov u Litovle 70, 783 23,
tel./fax: 585349005, mobil: 776394637, mailto:orthodoxa@quick.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou