Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Po popravě křesťanů v Indonésii vypukly protesty

Datum publikace22. 9. 2006, 14.26
TiskTisk

Po popravě tří křesťanů, kteří byli odsouzeni za podněcování k násilí proti muslimům, vypukly v některých částech Indonésie protesty. Poprava se uskutečnila navzdory žádostem o milost z celého světa. Kromě toho panovaly pochybnosti o jejich vině. Následné nepokoje v západotimorském Atambue si podle rozhlasové stanice Elshinta vyžádaly zatím několik obětí.

Atambua, Palu (RI): Po dnešní (22.9.) popravě trojice křesťanů povstali v Indonésii někteří křesťané. Tisíce lidí demonstrovaly například v domovském městě jednoho z popravených Atambue v západní části ostrova Timor.

Nepokoje si zde podle rozhlasové stanice Elshinta vyžádaly několik obětí, jejich přesný počet ale nebylo možné zjistit. Mezi zraněnými jsou i dva policisté. Demonstranti v Atambue rozbíjeli vitríny obchodů a podpálili kanceláře úřadu generálního prokurátora. Místní zástupce Červeného kříže oznámil, že demonstranti také vnikli do věznice a osvobodili asi 200 žalářovaných. Demonstrující vyzvalo ke klidu jak zdejší vedení policie, tak i biskup a další náboženští představitelé. Dav se na jejich výzvu začal rozcházet.

V městě Palu v provincii Střední Sulawesi, kde se poprava konala, naléhal biskup na věřící, aby zachovali klid. Ve městě Poso se ale shromáždily stovky lidí a na ulicích zapalovali pneumatiky. Na policisty házeli kamení a jednoho zranili. Krátce nato se protestující rozešli. Střední Sulawesi bylo v posledních letech dějištěm střetů mezi křesťany a muslimy včetně těch z let 2000-2001, kvůli nimž byli dnes odsouzenci popraveni.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou