Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Dnes se rozsvítil vánoční strom na Svatopetrském náměstí

Datum publikace20. 12. 2006, 18.45
TiskTisk

Arcibiskup Giovanni Lajolo předsedal dnes (20.12.2006) v 16.30 hodin slavnostnímu obřadu, při kterém se poprvé rozsvítil vánoční stromek na náměstí sv. Petra ve Vatikánu. Slavnosti se zúčastní i představitelé italské oblasti Kalábrie, odkud letošní strom pochází.

Vatikán: Jedle z národního parku Sila v italské Kalábrii byla na náměstí vztyčena minulou středu. Měří více než 30 metrů a váží 7 tun.

Strom stojí poblíž betléma, který bude odhalen večer 24.12. V betlému je 17 figur v životní velikosti. 9 z nich bylo původně v r. 1842 darováno sv. Vincencem Pallottim římskému kostelu sv. Ondřeje (Sant'Andrea della Valle). Zbylých 8 postav bylo postupně přidáváno v dalších letech. Italská provincie Trento a rada města Tesero věnovaly do betléma dalších 13 dřevěných figur a zvířat i předměty z domácnosti pro zobrazení každodenního života.

Asociace Přátel betléma z Tesera bude v průběhu letošních Vánoc pořádat výstavu starých betlémů ve vatikánském Sále Pavla VI.

Tradice umisťování vánočního stromku a betléma na Svatopetrské náměstí začala v r. 1982, za pontifikátu Jana Pavla II.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou