Lupa
Obsah Obsah
Portál

Amnesty International podporou potratů zrazuje svou identitu, míní kardinál Martino

Datum publikace14. 6. 2007, 16.55
TiskTisk

Předseda Papežské rady 'Justitita et Pax' kardinál Renato Martino povzbuzuje katolíky, aby přestali finančně podporovat organizaci Amnesty International (AI), která se zasazuje o právo na potrat.

Vatikán: Hluboké politování nad rozhodnutím organizace Amnesty International podporovat 'právo' na potrat vyjádřil v rozhovoru pro americký týdeník National Catholic Register předseda Papežské rady 'Justitita et Pax' kardinál Renato Martino.

Přibližně 400 členů britské Amnesty International během své národní výroční konference v Edinburghu 25.3. hlasováním vyjádřilo své rozhodnutí zasazovat se nejenom o depenalizaci potratu, ale taky o legalizaci, bezplatnost a dostupnost dobrovolného přerušení těhotenství.

Snahu AI o dekriminalizaci potratů považuje předseda Papežské rady 'Justitita et Pax' za 'zradu' identity a cílů této organizace, která se tím sama 'diskvalifikovala' jako obhájce lidských práv.

Nevyhnutelným následkem tohoto rozhodnutí bude podle kardinála Martina zastavení jakéhokoliv financování Amnesty International ze strany katolických organizací a také katolíků jednotlivců.

'Není-li již Amnesty International ochotna zastat se toho nejzákladnějšího lidského práva – práva na život – pak je třeba vyslovit pochybnost o samotné integritě této organizace,' poznamenává 74-letý kardinál, jenž stál v čele delegace Svatého stolce na Mezinárodní konferenci OSN o populaci a rozvoji, která se konala v roku 1994 v Káhiře.

'Díky Bohu neexistuje žádné mezinárodně uznané právo na umělý potrat, jak vyplývá i z káhirské konference OSN, která vyloučila potrat jako dovolený prostředek kontroly porodnosti,' vysvětlil kardinál.

Podle něj potratová lobby pokračuje dál ve své propagandě jako součásti kultury, kterou Jan Pavel II. nazýval 'kulturou smrti'.

'Je to krajně na pováženou, když se tak zasloužilá organizace jako Amnesty International nyní podrobuje nátlaku takové lobby,' řekl na závěr kardinál Renato Martino a zdůraznil: 'Dobrovolné odstranění jakéhokoliv nevinného lidského života je vždycky zločin a podrývá základy společného dobra lidské rodiny.'

Amnesty International založil v roce 1961 Angličan Peter Benenson, katolík a obhájce nezměnitelných práv lidské osoby.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou