Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Tauran jmenován předsedou Papežské rady pro mezináboženský dialog

Datum publikace26. 6. 2007, 14.30
TiskTisk

Svatý otec v pondělí rozhodl o personálních změnách ve vedení Papežské rady pro mezináboženský dialog a Vatikánské knihovny.

Vatikán: V pondělí 25.6. jmenoval papež Benedikt XVI. kardinála Jeana-Louise Taurana novým předsedou Papežské rady pro mezináboženský dialog. Kardinál Tauran, doposud archivář a knihovník Svaté římské církve, převezme nový úřad 1.9.2007. Ve funkci tak nahradí nynějšího předsedu jmenované rady, 77-letého kardinála Paula Pouparda, který zůstane nadále předsedou Papežské rady pro kulturu.

Francouzský kardinál Jean-Louis Tauran (narozen 5.4.1943 v Bordeaux) má dlouholeté diplomatické zkušenosti a zároveň je známým odborníkem na mezinárodní záležitosti. Do diplomatických služeb Vatikánu vstoupil jako mladý kněz v roce 1975. Působil na apoštolských nunciaturách v Dominikánské republice a Libanonu. V osmdesátých letech minulého století byl členem delegací Svatého stolce na konferencích o bezpečnosti a spolupráci v Evropě. V roce 1990 byl jmenován sekretářem Rady pro veřejné záležitosti církve (později přejmenované na Sekci pro vztahy se státy vatikánského Státního sekretariátu), v lednu 1991 přijal biskupské svěcení. Úřad vatikánského 'ministra zahraničí' zastával Jean-Louis Tauran 13 let. Kardinálskou hodnost mu udělil Jan Pavel II. v říjnu 2003. Ve stejném roce byl jmenován archivářem a bibliotekářem Svaté římské církve.

Když 64-letý kardinál Touran v září nastoupí do úřadu předsedy Papežské rady pro mezináboženský dialog, místo archiváře a knihovníka Svaté římské církve převezme z rozhodnutí papeže nynější prefekt Vatikánské knihovny 74-letý Mons. Raffaele Farina SDB. Svatý otec mu toto jmenování spolu s rozhodnutím o udělení hodnosti arcibiskupa sdělil v pondělí 25.6. během své návštěvy ve Vatikánské knihovně.

Novým prefektem Vatikánské knihovny byl jmenován 57-letý kněz Mons. Cesare Pasini, v současnosti viceprefekt Ambrosiánské knihovny v Miláně.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou