Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Karlíně bude požehnána pamětní deska Františka Noska

Datum publikace24. 9. 2007, 11.30
TiskTisk

Pamětní deska JUDr. Františku Noskovi, františkánskému terciáři a politikovi, bude požehnána v Peckově ulici v Praze 8 – Karlíně. Tomuto požehnání bude předcházet mše svatá v kostele sv. Cyrila a Metoděje v sobotu 6.10.2007 v 15.00 hodin.

Praha: Pamětní deska je již umístěna na domě v Peckově ulici č.3 v Praze 8 – Karlíně, kde Nosek žil a zemřel. Na desce je nápis: 'V tomto domě žil v létech 1905-1935 JUDr.František Nosek, františkánský terciář, křesťanský politik, národohospodář'.

Dr. Nosek byl významným katolickým činitelem předválečné doby. V sobotu dne 6.10.2007 v 15.00 hodin bude za něj obětována mše svatá v blízkém kostele sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí. Hlavním celebrantem bude P. Antonín Klaret Dabrowski OFM. Po mši svaté, tj. asi v 16 hodin, odejdou věřící k pamětní desce (asi 200 m) a otec Antonín ji požehná. Na závěr zvou pořadatelé, Národní rada sekulárního františkánského řádu, ke kratšímu posezení a rozhovoru na karlínskou faru v Křižíkově ulici.

František Nosek se narodil v roce 1886 v Chrudimi; zemřel v roce 1935 v nájemním bytě v Karlíně. Po vzniku Československa Nosek vstoupil do veřejného života. V r. 1920 se stal členem Poslanecké sněmovny, v jednom volebním období (1925-1929) byl též ministrem. Byl katolíkem a stal se i členem III. řádu sv. Františka (terciářem). Nosek žil svou víru opravdově a proto se angažoval i v řadě činností nepolitického charakteru. Šlo hlavně o činnosti vzdělávací, sociální a charitativní. Na pomezí politiky byla Noskova činnost hospodářská, především budování katolických hospodářských institucí, většinou družstevního typu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou