Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Od smrti Vojtěchy Hasmandové uplyne letos již dvacet let

Datum publikace10. 1. 2008, 13.45
TiskTisk

Při příležitosti 20. výročí smrti Boží služebnice, Matky Vojtěchy Hasmandové, bude v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně v pátek 18.1. v 17.30 hodin celebrovat děkovnou mši brněnský biskup Vojtěch Cikrle, který se s dlouholetou představenou Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského dobře znal.

Brno, Praha: Na matku Vojtěchu budou vzpomínat rovněž v Praze. V kostele sv. Karla Boromejského (Pod Petřínem) bude v neděli 20.1. v 10.00 hodin sloužit děkovnou mši provinciál františkánů P. Jan Maria Vianney Dohnal. O současném stavu procesu jejího blahořečení v Římě promluví v homilii postulátor kauzy Josef Laštovica.

 

Ze života Matky Vojtěchy Hasmandové

Vojtěcha Hasmandová, vlastním jménem Antonie, se narodila 25.3.1914 jako předposlední ze šesti sourozenců. V šesti letech jí zemřela maminka a ve 13 letech odešla jako čekatelka k sestrám boromejkám do Frýdlantu nad Ostravicí ve Slezsku. V Praze maturovala na učitelském ústavu a v roce 1940 složila doživotní řeholní sliby.

Jejím prvním učitelským působištěm se staly jižní Čechy, poslední tři roky války působila jako ošetřovatelka v nemocnici ve Slaném, kde obětavě ošetřovala zraněné vojáky.

Po válce učila tři roky v Líšni u Brna, po zavření církevních škol totalitním režimem se stala řeholní představenou v Prachaticích. Tam ukrývala kněze - řeholníka, který v dubnové noci roku 1950 unikl přepadu mužských klášterů. V září 1952 s ním byla zatčena a za rok po vyšetřovací vazbě, odsouzena pro velezradu a jako 'špiónka ve službách Vatikánu', si odpykala trest v Pardubicích a v Praze na Pankráci. Po amnestii v roce 1960 ji její – také rehabilitovaná – generální představená, Bohumila Langrová, poslala do komunity ve Vidnavě na severní Moravě, aby nebyla na očích tajné policii. Tam strávila deset let, poslední rok jako místní představená. Z tohoto titulu byla mezi delegátkami na generální kapitule boromejek a v roce 1970 byla zvolena generální představenou kongregace, což se opakovalo v roce 1976 a 1982.

Téměř osmnáct let, kdy stála v čele kongregace sester boromejek, je provázeno jejím úsilím o uvedení do řeholního života směrnic II. vatikánského koncilu v těžkých dobách totality, péčí o tajná povolání (vypěstovala jich na 50), materiální i duchovní pomocí kněžím, bohoslovcům, bývalým spoluvězeňkyním...

Matka Vojtěcha zemřela na zhoubný nádor uprostřed svých sester ve Znojmě-Hradišti dne 21.1.1988. Osm let po smrti zahájil v Brně biskup Vojtěch Cikrle diecézní proces jejího blahořečení, protože Matka Vojtěcha v této diecézi téměř 18 roků působila a zde i zemřela. V roce 2004 byl diecézní proces uzavřen a celý materiál čítající 930 stran předán Kongregaci pro blahořečení a svatořečení ve Vatikánu.

Bližší informace o kongregaci sester boromejek i Matce Vojtěše Hasmandové na adrese www.boromejky.cz

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou