Lupa
Obsah Obsah
Portál

Smírné pobožnosti v Číhošti

Datum publikace28. 1. 2008, 11.45
TiskTisk

V číhošťském kostele Panny Marie Nanebevzaté se konají každou druhou sobotu v měsíci od 8.30 hodin smírné pobožnosti. V obci působil P. Josef Toufar, který se stal mučedníkem v době komunismu.

Havlíčkův Brod: Obec Číhošť by po 58 letech nebyla známa, kdyby nedošlo k událostem v letech 1949-50. Starší generace si vzpomene při zmínce o této obci na 50. léta a mladší si ji dá do souvislosti s P. Josefem Toufarem.

Právě v této době byl vyvíjen tehdejšími stranickými orgány obrovský tlak na církev se záměrem ji zcela zlikvidovat. Represivní prostředky, použité i jinde k nastolení politické moci, se začaly uplatňovat i v Číhošti.

Někteří účastníci mše svaté konané v číhošťském kostele dne 11.12.1949, o třetí neděli adventní, ještě žijí. Jsou mezi nimi i ti, kteří viděli pohyb křížku. Očitých svědků bylo tehdy celkem 19. O nich se zmiňuje P. Toufar v dopise svému spolubratrovi P. Dvořákovi do Křešína. (Kopie dopisu je zachována.)

P. Toufar tehdy při promluvě na mši svaté řekl: ' Zde ve svatostánku je náš Spasitel', a při tom ukázal levou rukou na svatostánek. Při těch slovech se začal křížek na svatostánku pohybovat a asi po trojím pohybu zůstal nakloněn směrem ke kazatelně.

Po těchto dosud neobjasněných událostech v číhošťském kostele byl P. Toufar zatčen pracovníky StB v sobotu 28.1.1950 a převezen do proticírkevního vyšetřovacího oddělení ve Valdicích u Jičína. Zde jej nutili za použití brutálního způsobu mučení k doznání, že pohyb křížku je podvod, který sám zinscenoval. P. Toufar nařčení odmítl a nikdy se nepřiznal. Na následky krutého mučení zemřel 25.2.1950 v Praze.

Dopis P. Toufara je k dispozici v příloze.

Foto: nahoře: P. Josef Toufar

         dole: vlevo: kostel v Číhošti 11.12.1949; kříž, který se pohyboval

                 střed: kostel v Číhošti v současnosti

                 vpravo: kazatelna, z níž kázal P. Toufar

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou