Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Posílení právního vědomí ve společnosti

Datum publikace25. 3. 2008, 15.55
TiskTisk

Druhá tisková konference kampaně 'Kdo, co a komu', jejímž cílem je vysvětlovat všechny okolnosti ohledně majetkového narovnání státu a církví, se konala dnes 25.3.2008 v Praze.

Praha: Ministr kultury Václav Jehlička seznámil přítomné s harmonogramem projednávání návrhu zákona o vypořádání majetkových vztahů mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi, podle kterého by měl být zařazen do projednávání sněmovny 22.4. Ministr Jehlička také zdůraznil, že současný právní stav je neúnosný jak pro církve, tak pro český stát.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič hovořil o té části zákona, která se týká jeho rezortu, tj. o faktickém vydávání majetku. Zopakoval také vysvětlení úrokové míry a logiku vyplácení náhrady po dobu 60 let. Zdůraznil, že mediálně nejčastěji opakovaná částka 267 miliard je konečná částka po 60 letech, nikoliv reálná hodnota peněz platná v současnosti.

Předseda ERC Pavel Černý připomněl kořeny jednání církví a státu sahající až do roku 1993. Vzpomněl také počátek práce na dnešním návrhu, který inicioval tehdejší ministr Vítězslav Jandák, který vyzval všechny církve k dialogu k tomuto tématu. Po nástupu nynější koalice se otázka majetkového narovnání s církvemi stala součástí programového prohlášení vlády. Pavel Černý také vyzdvihl historickou shodu sedmnácti církví a náboženských společností.

Hlavní ekonom ČSOB, Martin Kupka, který se jednání komisí neúčastnil a na tiskové konferenci zastupoval v podstatě veřejnost, ukázal, že cifra 134 mld. (celková výše finančního a naturálního narovnání) je vlastně pouze 3,5% výše HDP předpokládaného pro rok 2008. Také zdůraznil, že schválením zákona se majetek ze současného zvláštního stavu dostane do konečného vlastnictví, což je z hlediska produkční kapacity a dlouhodobého rozhodování pozitivní pro stát. Splněním tohoto dluhu (majetkové narovnání) dojde také k posílení právního vědomí v naší společnosti.

V závěrečné diskuzi ministr Gandalovič na otázku, jaké číslo považuje v této problematice za nejdůležitější, odpověděl, že číslo 101, což je potřebný počet hlasů poslanců v Poslanecké sněmovně PČR k podpoře zákona.

Příští akcí kampaně bude odborná konference dne 17.4.2008 v prostorách New York University Praha.

Bližší informace: www.cirkevnimajetek.cz

Kampaň pořádá MAS Servis Říčansko, o.s. s podporou Ekumenické rady církví v ČR a České biskupské konference.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou