Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vývoj procesu beatifikace kardinála Josefa Berana

Datum publikace2. 4. 2008, 15.00
TiskTisk

Dne 2.4.1998 byl v Trůním sále pražského arcibiskupství zahájen beatifikační proces 34. pražského arcibiskupa kardinála Josefa Berana. Nyní tento proces vstoupil do diecézní fáze.

Praha: Slavnostní události v roce 1998 předsedal kardinál Miloslav Vlk za přítomnosti tehdejšího apoštolského nuncia v ČR Giovanniho Coppy.

V současné době tento proces probíhá na diecézní úrovni. Postulátorem se po prof. P. Jaroslavu Polcovi stal prof. P. Jan Matějka.

Na základě schválení procesu vatikánskou Kongregací pro blahořečení a svatořečení byl ustanoven tribunál, který v rámci diecézní fáze procesu vyslechl dosud okolo 60 svědků, kteří kardinála Berana znali a mohou dosvědčit pověst jeho svatosti.

Potom co bude na diecézní úrovni ověřen zázrak, bude možné odeslat materiály znovu do Říma. Celý postup beatifikace vyjasňují dva nedávno publikované dokumenty, jimiž jsou instrukce Sanctorum Mater a doplněk k Index ac status causarum.

Kardinál Josef Beran se narodil 29.12.1888. Byl pražským arcibiskupem v letech 1946-69, zemřel 17.5.1969 v Římě.

Zdroj: www.apha.cz (zkráceno)

Tamtéž: více ze životopisu kandidáta na blahořečení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou