Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel kardinál Trujillo, předseda Papežské rady pro rodinu

Datum publikace21. 4. 2008, 15.15
TiskTisk

V sobotu 19.4.2008 zemřel na římské klinice Pia XI. kardinál Alfonso López Trujillo, předseda Papežské rady pro rodinu. Pohřeb zesnulého proběhne ve středu 23.4. v 11.00 hodin ve Vatikánu.

Řím (I): Kardinál Alfonso López Trujillo, který byl počátkem dubna hospitalizován na poliklinice Pia XI. v Římě kvůli infekci dýchacího ústrojí, zemřel v sobotu 19.4.2008 ve věku 72 let. Uplynulých 18 let sloužil jako předseda Papežské rady pro rodinu. Předtím, v letech 1979-1991, byl arcibiskupem v Medellínu (Kolumbie) a také předsedou Rady latinskoamerických biskupských konferencí (CELAM). Jako předseda papežská rady proslul svým nekompromisním postojem proti uzavírání homosexuálních svazků a proti potratům.

Alfonso López Trujillo se narodil 8.11.1935 ve Villahermose (Kolumbie), ale záhy poté se rodina odstěhovala do hlavního města Bogoty. Zde a později v Římě, na Papežské univerzitě Tomáše Akvinského, se připravoval k přijetí kněžství, ke kterému byl vysvěcen r. 1960. Po dokončení dvouletého postgraduálního studia se pak vrátil do Bogoty, kde vyučoval filozofii.

V r. 1971 jej papež Pavel VI. jmenoval světícím biskupem pro arcidiecézi v Bogotě, roku 1978 se stal arcibiskupem-koadjutorem v Medellínu a arcibiskupského stolce se ujal r. 1979. Jako prezident CELAM sloužil od roku 1979 do r. 1983, kdy jej papež Jan Pavel II. jmenoval kardinálem.

Po smrti kardinála Trujilla se kardinálské kolegium skládá ze 195 členů, z nichž 118 je mladších 80 let a mohou se tedy případně účastnit konkláve při volbě nového papeže.

Pohřeb zesnulého kardinála začíná ve středu 23.4. v 11.00 hodin ve vatikánské bazilice. Mši svaté bude předsedat kardinál Angelo Sodano, děkan kardinálského kolegia a pohřební obřady povede papež Benedikt XVI.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou