Lupa
Obsah Obsah
Portál

Církev uznala zjevení Panny Marie ze 17. století

Datum publikace7. 5. 2008, 17.45
TiskTisk

Církev oficiálně potvrdila autentičnost zjevení Panny Marie ve francouzském Laus. V neděli 4.5.2008 to při slavení Eucharistie ohlásil biskup Gap a Embrun, Jean-Michel di Falco Leandri.

Vatikán / Laus (F): V alpském městečku Laus se Panna Maria zjevila roku 1664. Během 8 měsíců se ukázala 240 krát sedmnáctileté pastýřce Benoîte Rencurel. Matka Boží při nich požádala, aby byl v Laus vybudován kostel, kde poutníci skrze svátost pokání dojdou uzdravení na těle i na duchu.

V Laus na jihovýchodě Francie žije téměř 300 obyvatelů. Panna Maria se tam opakovaně zjevovala až do roku 1718. Podobně jako v Lurdech se i zde dějí nevysvětlitelná uzdravení. Léčivé schopnosti má údajně olej, ktorý hoří ve věčném světle baziliky. Zázračný charakter těchto uzdravení církev zatím neuznala. Benoîte Rencurelová získala označení ctihodná služebnice Boží; nebyla dosud vyhlášena za blahoslavenou, což je předstupeň ke svatořečení.

Uznání místa zjevení Panny Marie a uznání zázraků vyléčení jsou totiž, jak tvrdí církevní historik P. ThDr. Jozef Haľko, rozdílné záležitosti. 'Církev zkoumá tyto věci odděleně, jedna nezávisí na druhé,' uvedl P. ThDr. Haľko.

V roce 1673 se vizionářce zjevil Ježíš Kristus na kříži. Od té doby, až do smrti v roce 1718, Benoîte zakoušela na vlastním těle Kristovy pašijové bolesti. Přicházelo za ní mnoho nemocných, kteří se zázračně uzdravovali, objevila se řada nečekaných konverzí.

K poslednímu potvrzení mariánského zjevení ve Francii došlo před 150 lety,
v roce 1858Lurdech, kde se Panna Maria zjevovala svaté Bernadetě Soubirousové. Letos v září plánuje do Lurd svou pastorační cestu i Svatý otec Benedikt XVI.

V současnosti navštívi baziliku Notre Dame-du-Laus ročne asi 130.000 poutníků, po oficiálním uznání katolickou církví za místo zjevení Panny Marie toto číslo zřejmě výrazně stoupne. Například do Lurd zavítá ročně asi šest až sedm milionů lidí.

Místa některých zjevení Boží Matky:

- Guadalupe, Mexiko (1531)
- Laus, Francie (1664)
- La Vang, Vietnam (1789)
- Lurdy, Francie (1858)
- Knock, Irsko (1879)
- Fatima, Portugalsko (1917)

Obrázek: město Laus

 

Zdroj: RadioVaticana.cz; TS KBS  (upraveno)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou