Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel Mons. František Baťka

Datum publikace19. 6. 2008, 12.35
TiskTisk

Mons. František Baťka zemřel po krátké nemoci v Domově sv. Alžběty na Žernůvce u Tišnova v úterý 17.6. ve věku 85 let.

Žernůvka u Tišnova: Mons. František Baťka se narodil 2.12.1922 v Kosticích u Břeclavi. Jako student se podílel na stavbě farního kostela v Tvrdonicích, kde po svém kněžském svěcení 5.7.1947 v Brně slavil i primici. Působil v duchovních správě v brněnské diecézi ve farnostech Měřín, Bohdalov, Brno – Židenice, Mikulčice, Slavonice, Kunštát a v dalších okolních farnostech, kam dojížděl. Jeho posledním působištěm v letech 1990-2004 byly farnosti Mikulčice a Lužice, kde obnovil cyrilometodějskou úctu a zbudoval poutní areál. Od roku 2005 žil na odpočinku na Žernůvce. V roce 2006 byl Svatým otcem jmenován kaplanem Jeho svatosti s právem užívat titul monsignor. Dne 5.12.2007 ocenil při příležitosti 230. výroční založení brněnské diecéze jeho věrnou službu biskup Vojtěch Cikrle medailí sv. Petra a Pavla.

Otec František Baťka byl poctivý a zbožný kněz plný optimismu, oddaný církvi i své brněnské diecézi, pro kterou snášel i léta ve vězení (1949-1954). Jeho život byl naplněn prací, láskou, službou i utrpením. Byl horlivým obnovitelem liturgického života po Druhém vatikánském koncilu, pracoval na záchraně duší i Božích stánků, rozšiřoval úctu k moravským patronům.

Rozloučení s Mons. Baťkou se koná při bohoslužbě ve farním kostele sv. Mikuláše v Tvrdonicích (okr. Břeclav) ve středu 25.6. ve 14.00 hodin. Po pohřebních obřadech budou jeho ostatky uloženy do rodinného hrobu na hřbitově v Kosticích. Parte zesnulého naleznete v příloze.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou