Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Šumné bude posvěcen nový kostel

Datum publikace4. 9. 2008, 16.10
TiskTisk

Novostavbu kostela Ducha Svatého v Šumné (farnost Štítary) posvětí brněnský biskup Vojtěch Cikrle při pontifikální bohoslužbě 14.9. ve 14.00 hodin.

Šumná: 'Šumná je druhá nejmladší obec v okrese Znojmo – letos slaví 210 let od svého vzniku. Poté, co se rozrostla, plánovali obyvatelé Šumné po druhé světové válce stavbu kostela. Po roce 1948 už tuto myšlenku nestihli realizovat,' vzpomíná P. Marek Dunda, jeden z hlavních iniciátorů stavby nového chrámu.

V roce 1997 se začaly v zasedací místnosti Obecního úřadu Šumná konat pravidelně každý týden bohoslužby a znovu se uvažovalo o tom, že by bylo dobré v obci kostel vybudovat. Tehdejší zastupitelé nechali ještě téhož roku požehnat základní kámen kostela Svatým otcem Janem Pavlem II. při jeho návštěvě v Praze.

'Hned od začátku bylo dohodnuto, že kostel se bude stavět jen tehdy, pokud na něj budou peníze, tedy ne na dluh,' doplňuje P. Dunda. 'Za pozornost stojí, že se stavba nikdy nemusela pozastavit nebo přerušit kvůli nedostatku peněz. Kostel je projektován pro padesát sedících a padesát stojících návštěvníků. Součástí kostela je i suterénní klubovna, která nabízí prostor pro různá setkávání.'

Autorem kostela zasvěceného Duchu Svatému je architekt Marek Štěpán z Brna, jehož Atelier Štěpán se dlouhodobě zabývá sakrálními stavbami. Marek Štěpán o svém projektu říká: 'Architektonická forma kostela je prostá, jeho architektura vychází ze starých raně křesťanských podélných sakrálních staveb s apsidálním závěrem a přepisuje je pro potřeby současné liturgie. Kostel má obdélníkový půdorys velikosti cca 18 x 9,3 m, rozdělený na věž, loď a závěr. Hlavním prostorem je obdélná zaklenutá loď s kněžištěm v apsidiálním závěru. Apsida bude v příštích letech pojednána monumentální freskou. Věž má 4 podlaží, v 1. a 2. podlaží je kůr, nad ním zvonice, na vrcholu věže je kříž z probarveného betonu. Také liturgické řešení se obrací k rané křesťanské architektuře. Ohniskem prostoru je presbytář, ten je vyvýšen o dva stupně vůči lodi na kruhovém ostrově. Centrem presbytáře je obětní stůl, ten je stejně jako ostatní liturgický mobiliář z Božanovského pískovce.'

K realizaci stavby byla vybrána znojemská stavební firma ATLANTA, která dala prostor i k provedení různých prací svépomocí. Investorem je Římskokatolická farnost Vranov nad Dyjí. Výrazný podíl na financování kostela je však třeba přičíst dotacím, a to ve výši 1.600.000,- Kč z Jihomoravského kraje a 1.500.000,- Kč z Ministerstva kultury ČR. Zbylou nemalou část financí se postupně dařilo a daří shánět díky menším i větším darům věřících a různých dobrodinců.

Mši svatou se svěcením kostela bude v přímém přenosu vysílat TV Noe.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou