Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Postní almužna 2009

Datum publikace7. 5. 2009, 12.40
TiskTisk

V postním období od 1. března do 5. dubna probíhala na území brněnské diecéze a olomoucké arcidiecéze dobrovolná pastorační akce Postní almužna. Výtěžek v brněnské diecézi přesáhl hranici jednoho milionu korun, který podpořil téměř devadesát dobročinných projektů.

Brno: Postní almužna měla přispět především k duchovní formaci věřících. Každý mohl to, co si odřekl během postu, věnovat v podobě peněžité almužny prostřednictvím Diecézní charity Brno na pomoc bližním v nouzi.

'Děkuji každému z vás, kdo se zapojil do sbírky Postní almužna. O to víc v dnešní  nelehké době ekonomické krize. Ta není zdaleka jen záležitostí financí, ale zejména vnitřních postojů a hodnot. Cesta odříkání a život v Kristu je stále aktuální výzvou pro nás pro všechny,' říká biskup brněnský Mons. Vojtěch Cikrle.

Ačkoli výtěžek almužny není primárním posláním akce, šlo především o duchovní rozměr almužny, její výsledky předčili veškerá očekávání.

OCH

 částka 

(Kč)

počet odevzdaných schránek (ks)

Blansko

85 427

337

Brno

201 593

941

Břeclav

61 144

 530

Hodonín

167 964

626

Jihlava

43 752

163

Rajhrad

164 813

707

Tišnov

   71 375

264

Třebíč

143 274

701

Znojmo

66 977

278

Žďár nad Sázavou

85 877

435

Celkem

 1 092 196

4 982

Dary podpoří například Domov sv. Anežky v Brně při rekonstrukci bezbariérových bytů chráněného bydlení pro seniory a zdravotně znevýhodněné osoby. Farnosti na Blanensku zamýšleli podpořit misie, proto byla komisí Oblastní charity Blansko  vybrána podpora dobrovolníka, který působí v Sudánu. Na Hustopečsku a Mikulovsku se farnosti a Charita Břeclav rozhodly podpořit chudé rodiny v tísni z důvodu ztráty zaměstnání apod. V Hodoníně almužna pomůže také rozvoji sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi. Přispěno bude také na nákup automobilu nezbytného pro poskytování služeb Charitní pečovatelskou službou na Jihlavsku. V Tišnově Charita mimo jiné ponechala prostředky kněžím pro hmotnou pomoc lidem bez domova, kteří se obracejí na místní fary. Z Třebíčska bude podpořeno také Papežské misijní dílo. Celý výtěžek Postní almužny ze Znojemska je určen na pomoc chudé rodině s dětmi v Mukačevu na Ukrajině, která následkem požáru přišla o část domu. Charita V Rajhradě podpoří rovněž pacienty mobilního hospice sv. Jana a hospice sv. Josefa formou rozšíření poskytované péče. Ze Žďárska pomohou lidé mimo jiné Misijní bance ubožáků: výtěžek bude použit na projekt Voda pro Kamsambu.

Seznam všech dalších podpořených projektů naleznete na  http://www.dchbrno.caritas.cz/f/File/souhrnne_Postni_almuzna_2009(2).pdf

Děkuji všem dárcům. Postní almužna je důkazem, že solidarita je největší zbraní v boji proti chudobě,“ uzavírá ředitel Charity ČRa DCHB Oldřich Haičman. 

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou