Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel Mons. Josef Olejník

Datum publikace14. 7. 2009, 12.15
TiskTisk

Krátce po svých 95. narozeninách zemřel v sobotu 11.7.2009 ve Šternberku skladatel liturgické hudby Mons. Josef Olejník, papežský prelát. Rozloučení se zesnulým proběhne v sobotu 18.7. v 10.00 hodin v olomoucké katedrále a téhož dne v 15.30 hodin v jeho rodné obci Strání, kde bude také pohřben.

Olomouc: Mons. Josef Olejník se narodil 1.7.1914 ve Strání-Květná. Po studiu na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži a na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě (CMBF) v Olomouci byl vysvěcen na kněze 5.7.1938.

Po kaplanské službě ve Vsetíně odešel do Říma, kde studoval od r. 1939 do 1945 na Papežském institutu posvátné hudby. Sloužil 9 měsíců v Čsl. armádě v Anglii. Po návratu do vlasti byl vicesuperiorem semináře a lektorem CMBF v Olomouci a zároveň kaplanem u sv. Michala.

V letech 1950-1968 spravoval farnosti Andělská Hora, Dětřichovice a Rudná pod Pradědem. 'Českou mši z Andělské Hory' složil r. 1966. Od roku 1968 působil na CMBF v Olomouci a v Litoměřicích až do r. 1975, kdy mu byl odňat státní souhlas.

Roku 1990 se stal docentem na CMTF v Olomouci v oboru liturgického zpěvu a vypomáhal ve farnosti Moravičany. Od r. 1973 až dosud vedl smíšený chrámový sbor ve Velké Bystřici. Až do své smrti se věnoval zhudebňování liturgických textů a byl vyhledávaným duchovním vůdcem a zpovědníkem.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou