Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Seminář 'Vatikán a Československo 1918-1938'

Datum publikace9. 10. 2009, 16.50
TiskTisk

Ve čtvrtek 15.10.2009 se od 9.30 hodin v prostorách Arcibiskupského paláce uskuteční seminář, který se bude zabývat vztahy mezi Vatikánem a Československem v meziválečném období. Seminář připravil Masarykův ústav a Archiv AV ČR ve spolupráci s Arcibiskupstvím pražským.

Na semináři budou prezentovány první výsledky grantového projektu probíhajícího pod vedením PhDr. Michala Pehra z Masarykova ústavu. Od roku 2008 se tým badatelů zaměřuje především na nově zpřístupněné materiály ve vatikánských archivech. Tyto poznatky jsou pak srovnávány s dlouhodobými výzkumy v českých archivech.

Skupinu odborníků tvoří Dr. Jaroslav Šebek z Historického ústavu AV ČR, Pavel Helan z Husitské fakulty UK v Praze a Marek Šmíd z Ústavu politologie FF UK v Praze. Na semináři rovněž vystoupí přední odborníci na problematiku diplomatických vztahů (Jindřich Dejmek) a na problematiku katolického myšlení ve 20. století na Slovensku. Toto kolokvium tak slibuje nejednu novinku v poznání vzájemných vztahů v klíčových dobách pro dějiny naší země. Podle Dr. Pehra může být seminář zajímavý také pro širší veřejnost, která byla při nedávné návštěvě papeže Benedikta XVI. svědkem debat o vztahu Vatikánu a dnešní České republiky. (ap)

Zájemce o seminář prosíme o laskavé potvrzení účasti na adrese: PhDr. Michal Pehr, Ph.D., tel. 234 612 206, e-mail: pehr@mua.cas.cz

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou