Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Příběhy perzekuovaných duchovních ve Strahovském klášteře

Datum publikace12. 10. 2009, 12.00
TiskTisk

Osudy těch, kteří zasvětili život Bohu, a stali se proto terčem komunistické perzekuce, připomene výstava nazvaná 'Pronásledování církve římskokatolické v Československu 1948-1960'. Expozice, umístěná do prostor Strahovského kláštera, bude k vidění od 16.10. do 8.11.

Projekt se koná pod záštitou kardinála Miloslava Vlka a za finanční podpory Arcibiskupství pražského.

Teprve po dvaceti letech se může veřejnost blíže seznámit s detaily proticírkevních represí, které byly namířeny nejen proti kněžím, ale také řádovým sestrám. „Ačkoli se tato etapa novověkých českých dějin týkala velkého množství lidí a zanechala mnoho morálních a materiálních škod, nebyla veřejností po roce 1990 ještě komplexnějším způsobem doceněna,“ upozorňuje kurátorka výstavy Vladimíra Vaníčková.

Autoři výstavy poukazují na příběhy osobností, jako byli kardinál Josef Beran, Jan Anastáz Opasek nebo Josef Toufar, vybrali však i jména a události veřejnosti méně známé. Expozice se zároveň dotkne dopadu rozkladných represivních metod Státní bezpečnosti na církevní komunity, mezi něž patřilo rovněž získávání tajných spolupracovníků z kněžských řad. „Jsem nesmírně rád, že se nám podařilo shromáždit množství zajímavých informací a obrazového materiálu a odstranit tak další bílá místa z našich dějin,“ říká kardinál Miloslav Vlk, který nad projektem převzal záštitu.

Výstavu doplní bohatý doprovodný program – expozice řádových rouch a grafické listy akademické malířky Magdaleny Vovsové nebo filmový seminář pro školy, kde se budou promítat filmy a dokumenty  mapující toto období československých církevních dějin.

O expozici projevila vážný zájem Apoštolská nunciatura v Praze, která v současné době projednává možnost přenesení projektu do Říma a jeho překlad do italštiny.

„Za projektem stojí obrovské úsilí jak jednotlivců, tak i partnerských organizací, bez jejichž podpory by výstava jen těžko vznikla. Nesmíme opomenout ani naše ´mecenáše´, mezi kterými jsou významné církevní instituce a organizace Renovabis, Arcibiskupství pražské, Biskupství plzeňské a Biskupství drážďanské. Chceme rovněž poděkovat Městské části Praha 1 za její účast v projektu,“ sdělila kurátorka.

Výstava se veřejnosti otevře 16.10., v předvečer jejího zahájení proběhne vernisáž, kde bude předána symbolická jedna koruna, za kterou Strahovský klášter své prostory k výstavě pronajal. (ap)

Více informací naleznete na www.pronasledovani.cz

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou