Lupa
Obsah Obsah
Portál

Svatý stolec připravuje dokument o přijetí anglikánských žadatelů do katolické církve

Datum publikace20. 10. 2009, 18.00
TiskTisk

Tiskové středisko Apoštolského stolce dnes (20.10.2009) zveřejnilo informaci, že vatikánská Kongregace pro nauku víry připravuje apoštolskou konstituci, která je odpovědí na četné žádosti anglikánských duchovních i věřících z celého světa o přijetí do katolické církve. Na toto oznámení společně reagují i představitelé anglické biskupské konference a anglikánské církve.

Vatikán, Londýn (GB): Apoštolská konstituce podle dnešního oznámení Tiskového střediska Svatého stolce 'ustanovuje osobní ordinariáty, jež bývalým anglikánům umožní, aby vstoupili do plného společenství s katolickou církví a přitom si uchovali prvky charakteristické pro anglikánskou spiritualitu a liturgii.' Hlavou každého takového ordinariátu by měl být vždy duchovní, který přestoupil z anglikánské církve, a to buď kněz, nebo svobodný biskup, neboť ženaté muže na biskupy nesvětí ani katolická církev, ani církve pravoslavné. Kněžské svěcení však mohou ženatí přijmout například i ve východních katolických obřadech.

Podle kongregace je toto řešení 'rozumnou a dokonce nutnou odpovědí na celosvětový jev' a dokument tak 'předkládá pro univerzální církev jediný kanonický model,' který lze přizpůsobit místním podmínkám. Předseda Kongregace pro nauku víry kardinál William Levada k tomu říká: 'Snažili jsme se žádostem, které k nám v posledních letech přicházejí od anglikánů z celého světa, vyhovět jednotným a spravedlivým způsobem.' Všechny žádosti podle kardinála Levady 'vyjadřovaly touhu po plné a viditelné jednotě v jedné, svaté, všeobecné a apoštolské církvi a zároveň zdůrazňovaly, jaký význam má pro žadatele anglikánská duchovní a bohoslužebná tradice.'

Na dnešní oznámení zareagovali i představitelé katolické a anglikánské církve ve Velké Británii, předseda Konference biskupů Anglie a Walesu a westminsterský arcibiskup Vincent Gerard Nichols a primas anglikánské církve a canterburský arcibiskup Rowan Williams. Tento krok podle nich 'ukončuje období nejistoty těch skupin, jež v sobě živily naději na nové formy jednoty s katolickou církví.' Ohlašovaná apoštolská konstituce navíc podle obou církevních představitelů potvrzuje přesah mezi katolickou a anglikánskou církví v oblasti víry, nauky a spirituality. 'Bez dialogu uplynulých čtyřiceti let by toto nebylo možné,' stojí v prohlášení, které chystaný krok považuje za jeden z výsledků ekumenického dialogu mezi oběma církvemi, který však bude i nadále pokračovat.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou