Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Nezastupitelná úloha důvěry a vděčnosti

Datum publikace21. 10. 2009, 15.00
TiskTisk

V úterý 20.10. proběhlo ve Strahovském klášteře setkání pamětníků pronásledování církve v době komunismu. Akce se uskutečnila v rámci výstavy 'Pronásledování církve římskokatolické v Československu 1948-1960', která potrvá do 8.11.2009. Zpráva obsahuje fotografie ze setkání.

Praha: Pozvání přijali Leo Žídek, P. Josef Valerián, P. Milan Frank SDB, Dana Valenová z Mnichova a Jan Zahradníček, syn známého básníka. Každý z nich poutavě vyprávěl svůj osobní příběh z této nelehké doby. Program moderovali PhDr. Jan StříbrnýMgr. Vojtěch Vlček.

(foto: vlevo: PhDr. Stříbrný)

Leo Žídek se rozdělil se vzpomínkami na své zatčení a čas strávený ve vězení. Tyto události stále vnímá jako školu života. Také po propuštění z vězení žil v tvrdých podmínkách a zastával křesťanské postoje a zásady.

(foto: vlevo a střed: druhý zleva Mgr. Vlček)

O lživé interpretaci osudů odsouzených a o pomluvách, které se nesou jako 'Kainovo znamení', vyprávěl P. Josef Valerián. Vyjádřil vděčnost za to, že všechno, co věřící prožili, mělo vést k pokoře. P. Valerián seznámil přítomné mimo jiné s pronásledováním ze strany Státní tajné bezpečnosti (StB) při jeho kněžské činnosti. Např. když agenti sledovali, o čem bude kázat, začal se místo homilie s věřícími modlit růženec, což pronásledovatele znejistilo. Zdůraznil, že navzdory těžkým zkouškám se mezi lidmi projevila důvěra, již je třeba dnes obnovit. Důvěra a vděčnost vyznívá i po letech jako něco, co je trvalé a provází životní cesty člověka.

(foto vpravo: zleva: pamětníci P. J. Valerián, L. Žídek, P. M. Frank, D. Valenová a J. Zahradníček)

P. Milan Frank SDB je představitelem salesiánské ilegality, byl spolupracovníkem P. Václava Filipce. Vedle dalšího vyprávění vzpomínal např. na prešovského biskupa Pavla Petra Gojdiče OSBM, dnes už blahoslaveného, se kterým se setkával ve vězení v Ilavě. Tento věrný mučedník Řeckokatolické církve a muž zlatého srdce, jak byl označován, zemřel v leopoldovské věznici v roce 1960. Neustále z něho vyzařoval Boží pokoj a pohoda. Utrpení vnímal tak, že nepřátelům chce odpustit; nechtěl žít s vědomím, že má vůči někomu negativní postoj.

Dále promluvili Dana ValenováJan Zahradníček. Také jejich reminiscence oslovily všechny přítomné. Poté moderátoři setkání ukončili, vyprávění pokračovalo v neformálních osobních rozhovorech.

 

Teprve po dvaceti letech se může veřejnost blíže seznámit s detaily proticírkevních represí, které byly namířeny nejen proti kněžím, ale také řádovým sestrám a všem věřícím. Autoři výstavy poukazují na příběhy osobností, jako byli kardinál Josef Beran, Jan Anastáz Opasek nebo Josef Toufar, vybrali však i jména a události veřejnosti méně známé. 'Jsem nesmírně rád, že se nám podařilo shromáždit množství zajímavých informací a obrazového materiálu a odstranit tak další bílá místa z našich dějin,' říká kardinál Miloslav Vlk, který nad projektem převzal záštitu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou