Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Večer na téma 'Etika válečného konfliktu a církev'

Datum publikace3. 11. 2009, 18.45
TiskTisk

Římskokatolická farnost v Praze-Strašnicích spolu s Karmelitánským nakladatelstvím pořádá další setkání v rámci cyklu besed věnovaných sociální nauce církve. V divadle MIRIAM v Praze-Strašnicích bude 11.11.2009 od 19.00 hodin hlavním hostem Mons. Tomáš Holub.

Praha: Tématem besedy budou otázky týkající se míru a války. Tomáš Holub, odborník na křesťanskou etiku, první hlavní kaplan Armády České republiky a v současné době generální vikář královéhradecké diecéze, se bude zamýšlet nad otázkami pojmu 'spravedlivé války', nad podobou války v dnešní době obecně, nad hrozbou terorismu či nad pohledem Bible na válku. Mons. plk. Tomáš Holub se zmíní také o tom, jak vypadá diplomacie církve na Blízkém východě, v bývalé Jugoslávii, v Iráku a ve Svaté zemi. Večerem bude provázet Pavel Mareš.

Název projektu Iniciativa 17-11 (zkráceně I 17-11) vychází ze dvou zásadních myšlenek. Mottem pro poslání křesťanů ve světě se podle autorů projektu může stát věta z Janova evangelia – Jan 17,11: 'Už nejsem na světě, ale oni jsou ve světě... Otče svatý, zachovej je ve svém jménu...' Název má zároveň vyjádřit vděčnost za dar svobody, jenž nám byl Bohem znovu dán a který si symbolicky spojujeme s datem 17.11.1989.

Výchozí studijní inspirací projektu je Kompendium sociální nauky církve (česky vydalo Karmelitánské nakladatelství, Kostelní Vydří 2008). Programovou koncepci tvoří ucelené tematické okruhy (např. bioetika, peníze a společné dobro), které jsou podrobněji probírány ve třech po sobě jdoucích přednáškách. Každé čtvrtletí tedy má mít jeden obsahový svorník. Teorie předložená v sociálních dokumentech církve je propojena s konkrétními příklady z praxe, na něž je kladen obzvláštní důraz. Přednášky a besedy jsou přístupné široké veřejnosti.

Přednášky s besedou se konají po celý rok 2009 první středu v měsíci od 19.00 hodin v Divadle Miriam (farní sál u kostela Neposkvrněného početí Panny Marie, Ke Strašnické 10, 100 00 Praha 10 – Strašnice). Bližší informace na e-mailu iniciativa1711@centrum.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou