Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kolumba - církevní experiment v Kolíně nad Rýnem

Datum publikace4. 11. 2009, 12.00
TiskTisk

Na pozvání Centra teologie a umění při Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy (KTF UK) se v Praze uskuteční dvě setkání, jejichž tématem bude nové muzeum umění Kolumba v Kolíně nad Rýnem. Hostem bude současný ředitel muzea, Dr. Stefan Kraus, významný německý historik umění a kurátor.

Praha: Nedávno otevřené muzeum Kolumba okamžitě proslulo jak svou mimořádnou architekturou od Petera Zumthora, tak především svým jedinečným a důsledným konceptem každoročně se proměňujících výstav, konfrontujících navzájem to nejlepší ze sbírek historického i současného umění.

'Církevní muzeum není žádné skladiště mrtvých věcí!', tak charakterizoval Kolumbu kolínský arcibiskup, kardinál Joachim Meisner. Jak by tedy mělo církevní muzeum působit? Jakou úlohu v něm hraje současné a jakou staré umění? Jak se podařilo v tak umělecky bohatém městě, jako je Kolín nad Rýnem, vytvořit instituci, která sklízí uznání po celém světě? Jak je možné shromáždit tak jedinečnou sbírku starého, a vedle toho i současného umění? Jak v praxi vypadá originální výstavní koncept Kolumby?

Těmito a podobnými otázkami vztahu starého a nového, profánního a sakrálního umění, a vůbec vztahu církve a umění, se bude zabývat debata s Dr. Krausem, která se uskuteční v akademickém kostele Nejsvětějšího Salvátora při Karlově mostě s názvem Kolumba – Církevní experiment v Kolíně nad Rýnem v úterý 10.11.2009 ve 20.00 hodin. Uvedeným tématům budenásledně věnována i přednáška na KTF UK v Praze s názvem Pozůstalost – aktuální výstava Kolumby. Bude se konat čtvrtek 12.11. v 15.30 hodin v Praze 6, Thákurově ulici 3, učebna P8.

Setkání se pořádají ve spolupráci s teologickou revue Salve, Akademickou farností Praha a Českou dominikánskou provincií, za podpory Adrieny Šimotové, Václava Ciglera a Pavla Brunclíka. Překlad je zajištěn.

 

TS ČBK informoval Norbert Schmidt, Salve

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou