Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Generální kapitula redemptoristů a nový generální představený této kongregace

Datum publikace5. 11. 2009, 11.00
TiskTisk

Ve dnech 19.10.-18.11.2009 probíhá v centru Salesianum na okraji Říma XXIV. generální kapitula Kongregace Nejsvětějšího Vykupitele neboli redemptoristů. Včera (4.11.) delegáti zvolili nového generálního představeného, P. Michaela Brehla z Kanady.

Řím (I): Kapituly se účastní 107 kapitulářů ze 78 zemí světa, kteří reprezentují téměř 6000 redemptoristů. Z České republiky se kapituly účastní provinciál P. Stanislav Přibyl. Na programu je prezentace práce a života redemptoristů z celého světa, volba nového vedení, diskuse a schválení vize života kongregace na dalších šest let a nekonečné množství hlasování o nových návrzích, zvaných postuláty.

V kongregaci redemptoristů v současné době probíhá proces restrukturalizace. Zatímco ve 'starém světě' čili v Evropě se až na výjimky počet členů zmenšuje, roste počet spolubratří v Latinské Americe, Africe i Asii. Současná struktura provincií už nedostačuje. Na kapitule se schvaluje projekt rozdělení kongregace na pět regionů, respektující pět kontinentů. Jako světová řeholní společnost se nemůžeme na svět dívat jen očima své provincie, ale v kontextu celého kontinentu. Je to odvážný, i když riskantní, ale velmi potřebný krok, začínající změnou mentality.

Včera (4.11.2009) večer byl v 8. kole zvolen počtem 87 hlasů ze 107 nový generální představený P. Michael Brehl, 54letý Kanaďan z provincie Edmonton-Toronto. Ihned po volbě se pozdravil se všemi kapituláři a v rámci děkovné bohoslužby složil vyznání víry a přísahu a tak se ujal funkce. Není bez zajímavosti, že jedním z členů této provincie je také P. Stanislav Liška, bratr zesnulého českobudějovického biskupa Antonína Lišky.

V nejbližších dnech čeká kapitulu ještě volba šesti generálních konzultorů a z jejich středu volba generálního vikáře.

Kongregaci Nejsvětějšího Vykupitele založil roku 1732 neapolský kněz, šlechtic a právník Alfons z Liguori. Kongregace byla schválena roku 1749 a od počátku se věnovala chudým opuštěným lidem, nejprve na neapolském venkově, později po celém světě.

Na území naší země se dostali redemptoristé zásluhou sv. Klementa Marie Hofbauera a Tadeáše Hübla, dvou kněží, kteří se narodili v Českém království. Po smrti sv. Klementa (1820) vznikla vídeňská provincie, která se stala matkou všech provincií na celém světě. Významným průkopníkem mezi redemptoristy v USA a vlastně prvním redemptoristou, který složil řeholní sliby v Novém světě, byl sv. Jan Neumann, prachatický rodák (1811-1860) a později čtvrtý filadelfský biskup, jehož 150. výročí smrti si připomeneme v příštím roce.

Posledním redemptoristou – Čechem – povýšeným na oltář je bl. Metoděj Dominik Trčka, který zemřel roku 1959 v leopoldovské věznici na následky mučení a nedostatečné lékařské péče.

Pražská provincie redemptoristů vznikla v roce 1901 oddělením od vídeňské provincie a v dobách své největší slávy měla téměř 300 členů. Po zdecimování válkou a komunismem žije k dnešnímu dni v České republice necelá dvacítka redemptoristů. Ti působí především na poutním místě Svatá Hora v Příbrami, spravují poutní baziliku ve Frýdku, konají lidové misie a přebývají v rodišti sv. Klementa Hofbauera v Tasovicích u Znojma i na několika dalších místech.

Pro více informací můžete navštívit stránky redemptoristů v ČR, stránky generalátu redemptoristů nebo stránky věnované XXIV. generální kapitule.

Stanislav Přibyl

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou