Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Plenární zasedání předsedů mediálních komisí evropských biskupských konferencí

Datum publikace10. 11. 2009, 14.00
TiskTisk

Ve dnech 12.-15.11.2009 se ve Vatikánu koná plenární zasedání Evropské biskupské komise pro média (CEEM) na téma 'Kultura internetu a komunikace církve'.

Vatikán: Evropská biskupská komise pro média (CEEM) je jednou z odborných komisí Evropské rady biskupských konferencí (CCEE). Zabývá se vývojem médií a církevní komunikace, podporuje práci biskupských konferencí v této oblasti a z pověření CCEE vypracovává návrhy pro mediální politiku.

Plenárního zasedání se zúčastní více než sto biskupů odpovědných za komise pro sdělovací prostředky jednotlivých biskupských konferencí, které budou doprovázet odborníci a tiskoví mluvčí biskupských konferencí.

Jaký dopad má internet na poslání církve dnes? Kde se nachází a jaká je nová kultura, kterou zprostředkovává internet? Jak internet vstoupil do každodenní pastorace našich diecézí a našich farností? Jak církev dokáže přenést křesťanské poselství do současné interaktivní kultury? Listopadové plenární zasedání se pokusí dát odpověď na tyto i další otázky.

Účastníci zasedání budou uvedeni do světa internetu a do probíhajících změn nejen v sítích (přechod na web 2.0), ale i v naší společnosti, zvláště mladé generaci. Interpretace současné mediální kultury v její specifičnosti je nezbytná.

Biskupové se pak setkají s těmi, kteří vytvářejí současnou komunikaci a kulturu. Zástupci sociální sítě Facebook, vyhledavače Google-Youtube, mikroblogu Identi.ca a sociální encyklopedie Wikipedia (prostřednictvím zástupce společnosti Wikimedia France) je seznámí se základní ideou svých multimediálních firem, s využitím těchto sítí lidmi (a zvláště mládeží) a s jejich předpokládaným rozvojem.

Současná 'webová generace' nejvíce pociťuje v pozitivním i negativním smyslu vstup internetu do jejího života. Sociolog delegátům plenárního zasedání vysvětlí, jaký mají vztah k internetu mladí lidé. Bude uvedena i zkušenost s formací mládeže.

O další kultuře spojené s internetem – o světě hackerů – bude hovořit jednak mladý švýcarský hacker, ale také pracovník Interpolu, který se věnuje boji proti kybernetické kriminalitě. K častým trestným činům patří i porušování autorských práv. O legislativě v Evropě a o existujících právních nástrojích budou delegáty informovat odborníci na evropské právo týkající se autorských práv a jejich ochrany.

V programu dne bude vyhrazen prostor pro modlitbu a společné slavení eucharistie.

Plenárnímu zasedání předchází 11.-12.11.2009 setkání tiskových mluvčích biskupských konferencí evropských zemí. Českou republiku bude zastupovat Irena Sargánková, tisková mluvčí ČBK.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou