Lupa
Obsah Obsah
Portál

Dvacáté výročí svatořečení Anežky České v Doksanech

Datum publikace11. 11. 2009, 14.30
TiskTisk

Doksany patří k místům, kde v dětství pobývala dcera krále Přemysla Otakara I. Anežka. Oslavy 20. výročí jejího svatořečení se budou konat ve zdejším klášteře a kostele Narození Panny Marie v pátek a sobotu 13. a 14.11.2009.

Doksany: 'Mnozí vzpomínáme na poslední roky nesvobody na konci osmdesátých let minulého století. Jak narůstala touha po náboženské svobodě, volnosti v cestování, politické pluralitě. Podporovalo ji i Desetiletí duchovní obnovy národa, vyhlášené kardinálem Tomáškem. Jaké mohutné vzedmutí naděje, ba náboženského nadšení znamenalo svatořečení naší Anežky České. Možnost putovat do Říma na tuto velikou slavnost měla myslím větší význam, než kdyby se událo svatořečení zde v Čechách, čehož se komunističtí vládci velmi obávali, a proto je nepovolili. Desetitisíce proudily poprvé od Pražského jara všemi dopravními tepnami do Věčného města. Okusily opět svobodu. A vrátily se jako poslové radosti a naděje. Právě včas přišla chvíle pozdvižení této dcery českého národa k poctě oltáře!' říká duchovní správce kláštera premonstrátek v Doksanech P. Adrián Pavel Zemek, OPraem.

'Prý zásluhou kardinála Tomáška byla v Doksanech povolena mimořádná bohoslužba ke cti Anežky České právě v den, kdy v Římě papež Jan Pavel II. pronášel formuli svatořečení. Hrozen těch, kteří se nevešli do kostela, se snažil na nádvoří před vchodem zaslechnout slova mešní bohoslužby a připojoval se k mohutnému zpěvu uvnitř. Odhalen a také požehnán zde byl relief sv. Anežky,' dodal.

Od jara 2009 se zde každého 13. dne v měsíci slaví mše svatá ke cti sv. Anežky České s litaniemi a přímluvami za náš národ, obnovu církve v naší zemi, rodiny i za další potřeby.

 

 

Program oslav:

Pátek 13.11.

16.30: Zpívané nešpory se sestrami premonstrátkami

17.00: Pásmo ze života svaté Anežky, litanie

18.00: Koncelebrovaná mše svatá s biskupem Janem Baxantem

19.15: Jak se žije dnes v doksanském klášteře

19.45: Eucharistická adorace kněží a za kněze

20.45: Adorace mládeže za diecézi a povolání

21.45: Kompletář

 

Sobota 14.11.

8.30: Ranní chvály

9.00: Přednáška: Život z víry v rodině *

9.00: Rozjímavá modlitba růžence *

9.00: O poklad Anežky České - program pro děti *

10.30: Koncelebrovaná mše svatá s emeritním biskupem Josefem Kouklem

12.00: přestávka na oběd

13.30: Koncert Pocta Anežce České

Program bude zakončen přibližně ve 14.30 hodin.

 

* současně probíhající program k výběru

Všichni jste zváni k účasti třeba jen na části programu.

 

Pravidelné prohlídky klášterního kostela a krypty s výkladem zde v listopadu probíhají pouze v neděli od 11.30 do 12.15 hodin a od 14.00 do 15.00 hodin. V prosinci jen v neděli od 11.30 hodin. V pondělí až pátek pouze po předchozí domluvě. Ohlášené skupiny si mohou prohlídky s výkladem mimo uvedené časy domluvit s průvodcem (mobil 736 466 799). Podrobnější informace jsou uvedeny na www.doksany.wz.cz.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou