Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pásmo přednášek o sv. Anežce České

Datum publikace11. 11. 2009, 12.50
TiskTisk

Muzeum Karlova Mostu pořádá ve spolupráci s Rytířským řádem křižovníků s červenou hvězdou a pod záštitou velmistra P. Jiřího Kopejska O.Cr. dne 12.11.2009 blok přednášek k příležitosti 20. výročí svatořečení Anežky České. Pásmo začíná ve 13.00 hodin v Muzeu Karlova mostu.

Praha: Tentýž den bude od 11.00 hodin také otevřena výstava, jejímž cílem je přiblížit veřejnosti postavu sv. Anežky České, její význam pro naše dějiny, ale také pro Rytířský řád křižovníků s červenou hvězdou, který založila právě Anežka Česká.

Rytířský řád křižovníků s červenou hvězdou představuje jediný mužský řád, který má výlučně český původ. Vznikl ze špitálního bratrstva založeného sv. Anežkou Přemyslovnou. Tato královská dcera Přemysla Otakara I. žila v letech 1211-1282 a podle českého historika Josefa Pekaře patří mezi nejušlechtilejší postavy českých dějin. Prodchnuta ideály reformních náboženských myšlenek sv. Františka zAssisi (†1226), rozhodla se Anežka zříci světského života a obléci šat řeholnice. Byla v písemném styku se sv. Klárou, s ohnisky nové zbožnosti v Itálii, věděla o své sestřenici sv. Alžbětě Durynské, že založila špitál v Marburgu a.d. Lahn. To působilo nejen na duchovní růst samotné Anežky, ale i na šíření františkánských ideálů v českých zemích.

Roku 1231 se Anežka objevuje jako spoluzakladatelka dvou klášterů v Praze Na Františku, nazývaných ve své době České Assisi. Byly to konvent klarisek, jehož představenou se Anežka stala roku 1234, a konvent Menších bratří – minoritů. Součástí areálu byl i špitál nedaleko kostela sv. Haštala. Na Anežčinu žádost papež Řehoř IX. roku 1237 povýšil pražský špitál na samostatný řád s řeholí sv. Augustina. K červenému kříži – symbolu křesťanské charity – přibyla roku 1252 šesticípá červená hvězda. Tímto znakem se český řád křížovníků s červenou hvězdou odlišil od jiných špitálních řádů. Dodnes zůstal jediným řeholním řádem českého původu a zároveň jediným mužským řádem, který založila žena. Posláním řádu se naplnila touha středověkého člověka po spojení dvou ideálů rytířského života se životem duchovním (www.muzeumkarlovamostu.cz).

 

Program:

11.00 Vernisáž výstavy

13.00 Začátek přednáškového bloku

P. ThDr. Gabriel Rijad Mulamuhič, Ph.D., O.Cr. – Sv. Anežka a počátky Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou

P. Mgr. Marek Pučalík O.Cr. – Sv. Anežka a Rytířský řád křižovníků s červenou hvězdou na prahu novověku

S. M. Ludmila Pospíšilová OSF – Sv. Anežka a úsilí o řeholi Klarisek

Prof. PhDr. et Ing. Jan Royt – Příspěvek k ikonografii sv. Anežky České

prof. PhDr. Pavel Štěpánek – Sv. Anežka Přemyslovna, Přemysl Otakar a jejich vazby na Španělsko

18.00 Mše svatá v kostele sv. Františka z Assisi

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou