Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ničeho nelituji, říká biskup Václav Malý v rozhovoru o listopadu 1989

Datum publikace13. 11. 2009, 11.30
TiskTisk

O výročí 20 let od pádu komunistického režimu i o vývoji v naší zemi během následujícího období hovořil dnes dopoledne (13.11.2009) na našem webu Mons. Václav Malý, světící biskup pražský. Celý rozhovor si můžete přečíst ZDE.

Praha: Při on-line rozhovoru zodpověděl biskup Václav Malý celkem 18 otázek, které se týkaly nejen výročí 17. listopadu a vývoje církve a společnosti během následujících let, a zavzpomínal na události roku 1989, kterých se aktivně účastnil. 'Přechod od socialismu k vyspělé demokracii nebyl závislý na Chartě 77, ale byla to výzva pro všechny občany tehdejšího Československa. Chartisté převzali moc ne z důvodu mocichtivosti, ale byli si vědomi zodpovědnosti, že nelze nechat vývoj státu bez vedení. Někteří se osvědčili, někteří ne, ale v dané chvíli nebyla jiná možnost pokojného přechodu k novému společenskému a politickému systému,' řekl mimo jiné biskup Malý a v odpověď na jinou otázku také zmínil: 'Se současnou podobou dravého a agresivního kapitalismu nejsem spokojen… Je třeba nacházet cestu k sociálně tržní a ohleduplné ekonomice, s větším respektem vůči životnímu prostředí.' Na dotaz, jak hodnotí svou roli během převratu, odpověděl: 'Znovu bych se angažoval stejným způsobem, ničeho nelituji.'

V odpověď na otázku, jakých úspěchů církev dosáhla a jakých chyb se dopustila v uplynulých 20 letech, vyjmenoval biskup Malý např. charitní a vzdělávací aktivity, činnost center pro pastoraci, mládež a rodiny, vydávání náboženské a teologické literatury a církevních periodik. 'Chybou je, že církev zatím není schopna dostatečně v médiích prezentovat svou pozitivní službu. Je pravdou, že mnozí křesťané pokládají angažmá ve společenském a politickém životě za něco, co může negativně působit na jejich život z víry, a proto zůstávají pasivní. To je velká chyba,' řekl také.

Zhodnotil také dnešní podobu církve a společnosti v naší zemi: 'Chybí občanská společnost a propojení těch, kdo mají nezištný zájem o dobré klima ve společnosti, opravdu demokratické prostředí a spravedlivý sociální řád. Na politické scéně postrádám kultivovanost, gentlemanství a noblesu. V církvi se horko-těžko učíme vzájemnému naslouchání a dialogu. Chybí též potřebná tolerance vůči jinak smýšlejícím souvěrcům. My, věřící katolíci, se těžko vyrovnáváme s pluralitou v duchovním, společenském i kulturním prostředí,' dodal. 'Pozoruji, že část našich spoluobčanů si neváží svobody. Svoboda je dar, ale také úkol spojený se zodpovědností vůči druhým a společnému dobru. V tomto smyslu je třeba se svobodě učit a nejen čekat, že bude automaticky zaručena zvnějšku,' řekl během on-line rozhovoru na našem webu biskup Václav Malý. Celý rozhovor si můžete přečíst ZDE.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou