Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Relikviář na ostatky sv. Zdislavy má důstojnou podobu

Datum publikace13. 11. 2009, 9.45
TiskTisk

Ostatky sv. Zdislavy, patronky litoměřické diecéze, byly ve čtvrtek 12.11.2009 uloženy do nově rekonstruovaného relikviáře, umístěného v katedrále sv. Štěpána na oltáři sv. archanděla Gabriela.

Litoměřice: Litoměřický biskup Jan Baxant ostatky světice za přítomnosti kanovníka svatoštěpánského P. Jiřího Hladíka, OCr. zapečetil biskupskou pečetí a jejich pravost potvrdil autentikou, rovněž zapečetěnou, která byla vložena do ostatkové skříňky.

Důstojný relikviář vytvořila na žádost svatoštěpánské kapituly pražská restaurátorka Jitka Jirkovská se svým manželem. Jan Jirkovský provedl řezbářské práce, jeho žena veškeré pozlacovačské práce a ozdobnou dečku, na které jsou ostatky sv. Zdislavy připevněny.

Na relikviáři jsou erby světice, a to knížecí korunka s lemberským erbem a erbem dominikánů, jejichž členkou byla. Relikviář se skládá z podstavce, který byl nově vytvořen a který nese medailon sv. Zdislavy. Dále z ostatkové skříňky ve tvaru rakvičky, ze tří stran prosklené, a vrchní desky. Vše je nově pozlaceno. Vrcholem relikviáře je samotná plastika sv. Zdislavy.

Práce trvaly téměř půl roku. 'Nejsložitější bylo vytvořit návrh, aby relikviář zapadl do prostředí katedrály,' řekla Jitka Jirkovská.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou