Lupa
Obsah Obsah
Portál

Církev a síť

Datum publikace19. 11. 2009, 12.20
TiskTisk

Ve dnech 12.-15.11.2009 se ve Vatikánu konalo plenární zasedání Evropské biskupské komise pro média (CEEM) na téma 'Kultura internetu a komunikace církve'.

Vatikán: Evropská biskupská komise pro média (CEEM) je jednou z odborných komisí Evropské rady biskupských konferencí (CCEE). Zabývá se vývojem médií a církevní komunikace, podporuje práci biskupských konferencí v této oblasti a z pověření CCEE vypracovává návrhy pro mediální politiku.

Setkání se zúčastnilo více než 100 delegátů, mezi nimiž byli zastoupeni biskupové předsedající mediálním komisím jednotlivých biskupských konferencí, mediální pracovníci, tiskoví mluvčí, odborníci v oblasti internetu a vedoucí tiskových středisek evropských biskupských konferencí.

Účastníci byli uvedeni do světa internetu a probíhajících změn nejen na síti (přechod na web 2.0), ale i v naší společnosti, a zejména u mladé generace.

Po čtyři dny delegáti za přítomnosti odborníků z různých oblastí internetu diskutovali o tématech spojených s přítomností církve na webu, o aktuálních kulturních proměnách a o důsledcích v náboženském životě, které vyplývají z vlivu kultury internetu na rozvoj víry. Určitá část jednání byla věnována analýze využívání internetu mládeží a zvláště tzv. 'web generation', která již od malička zná web. Plenární zasedání se snažilo zjistit, jak internet mění i náboženské úkony, zvláště u křesťanů.

Velmi užitečný byl kulatý stůl se zástupci nejnavštěvovanějších sociálních sítí, jako jsou Facebook, Youtube a Wikipedie. Ve svých příspěvcích přednášející ukázali, nakolik jsou tyto sociální sítě, založené na myšlence 'virtuálních komunit', otevřené pro dialog a konfrontaci s největší komunitou, jakou je církev.

Vedoucí oddělení kybernetické kriminality Interpolu a mladý švýcarský hacker hovořili o otázce bezpečnosti v informatice a o světě hackerů. Problematika on-line bezpečnosti a ochrany soukromých dat je úzce spojena s problematikou autorských práv, která byla během plenárního zasedání také diskutována. Odborníci na kanonické i evropské právo v oblasti autorských práv a jejich ochrany informovali delegáty o platné legislativě a právních nástrojích, které jsou k dispozici.

Během plenárního zasedání byly prezentovány internetové stránky Radio vaticana, biskupské konference Anglie a Wallesu a stránka pro děti (www.nabby.be), kterou provozuje Belgická biskupská konference.

V neděli 15.11.2009 bylo plenární zasedání ukončeno účastí delegátů na modlitbě Anděl Páně na Svatopetrském náměstí, během které je papež Benedikt XVI. pozdravil.

Plenárnímu zasedání předcházelo setkání tiskových mluvčích evropských biskupských konferencí, na kterém hovořil také ředitel Tiskového střediska Svatého stolce P. Federico Lombardi a mj. ocenil mimořádně pozitivní průběh návštěvy Svatého otce Benedikta XVI. v České republice. Za ČBK se setkání účastnila tisková mluvčí Irena Sargánková, která podrobněji referovala o návštěvě papeže.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou