Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Rok biskupské služby Mons. Jana Baxanta

Datum publikace24. 11. 2009, 11.40
TiskTisk

V neděli 22.11.2009 uplynul rok, kdy se stal generální vikář českobudějovické diecéze Mons. Jan Baxant v pořadí již dvacátým sídelním biskupem litoměřickým. Diecézním biskupem ho jmenoval papež Benedikt XVI.

Litoměřice: Biskupské svěcení mu v katedrále sv. Štěpána na Dómském náměstí v Litoměřicích udělil za přítomnosti českých, moravských a zahraničních biskupů kardinál Miloslav Vlk. Spolusvětiteli byli apoštolský nuncius v České republice Diego Causero a českobudějovický sídelní biskup Jiří Paďour, OFMCap. Kázání měl olomoucký arcibiskup a metropolita moravský Jan Graubner.

'Chtěl bych říct všem lidem, všem křesťanům, všem těm, s nimiž jsem se během uplynulého roku své biskupské služby setkal, že jim děkuji za to, že mě vždy přijali přátelsky a srdečně. Současně je také chci poprosit, aby, pokud možno, něco z toho, co sami prožili při těch jednotlivých setkáních a co je oslovilo, předali postupně dál – svým příbuzným, svým blízkým, svým dětem a kamarádům – protože pěkné věci by neměly zůstávat pouze nám, v našich duších. O ně se máme dělit, abychom atmosféru krásných křesťanských chvil šířili dál,' řekl Jan Baxant.

'Pán Ježíš nás vybízí k následování a ke způsobu křesťanského života, to znamená ke způsobu jeho života. Výzva Kristova je v tom, abychom dobro konali, dokud můžeme. A kdy můžeme? Právě teď, v této chvíli. Teď máme konat dobro – bez ohledu, zda nám to přinese, nebo nepřinese užitek. Já jsem přesvědčen o tom, že každá dobrá myšlenka, natož pak každé dobré slovo a natož pak každý dobrý čin vykonaný ve jménu Kristově, musí nutně přinést užitek. Kdy a komu a kde, to nevíme, ale určitě se to neztratí,' vzkazuje obyvatelům litoměřické diecéze.

Autorem fotografií ve fotogalerii je P. Antonín Forbelský. Více fotografií z biskupského svěcení Mons. Jana Baxanta na www.dltm.cz.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou