Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Začátek adventu v pražské katedrále

Datum publikace25. 11. 2009, 15.20
TiskTisk

V sobotu 28.11.2009 v 18.00 hodin bude v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha slavnostně zahájen advent požehnáním a rozsvícením adventního věnce. Lidé si k požehnání mohou přinést také své vlastní adventní věnce. Následovat budou první nedělní nešpory.

Praha: 'Adventus' je latinsky příchod. V křesťanství označuje příchod Mesiáše, který byl očekáván židovským národem a uskutečnil se vtělením Ježíše Krista, jeho prvním příchodem. V liturgii je advent obdobím čtyř týdnů, které předchází době vánoční, a představuje současně začátek liturgického roku. První část adventu soustřeďuje pozornost věřících na očekávání příchodu Krista, druhá připravuje oslavu Vánoc. Typickým symbolem je adventní věnec se čtyřmi svícemi, které se postupně rozsvěcují. První počátky slavení adventu se objevují v jižní Galii a ve Španělsku koncem 4. století. Od 12.-13. století je advent začátkem liturgického roku. Adventní věnec má svůj původ v 19. století v Německu.

Po celou dobu adventní – od 29.11. do 24.12.2009 – se konají v chórové kapli katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha již tradičně ranní mše svaté se zpívanými roráty. První roráty proběhnou v neděli 29.11. v 8.00 hodin.

Roráty jsou liturgicko-hudební forma ranní mariánské adventní mše. Název je odvozen od vstupního zpěvu (Introitus) čtvrté neděle adventní, který začíná slovy 'Rorate coeli desuper...' (Rosu dejte shůry).

 

Pořad bohoslužeb v adventní době

(Platný od 29.11. do 23.12. včetně)

Neděle

8.00: mše svatá (Staročeské roráty)

9.30: mše svatá

11.00: mše svatá

17.00: nešpory

 

Pondělí – Čtvrtek

5.45: mše svatá (Staročeské roráty)

 

Pátek

5.45: mše svatá (Staročeské roráty)

18.00: mše svatá

 

Sobota

7.00: mše svatá (Staročeské roráty)

 

Úterý 8.12. – Slavnost Neposkvrněného početí Panny Marie

Mše svatá také v 18.00 hodin

 

Čtvrtek 24.12. – Štědrý den

7.00: mše svatá (Staročeské roráty)

Rorátní mše od pondělí do pátku v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha začínají v 5.45 hodin.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou