Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Advent - příprava na Vánoce

Datum publikace26. 11. 2009, 12.00
TiskTisk

První adventní neděle byla letos 29.11. Zveřejňujeme pohled Dr. P. Vojtěcha Eliáše na toto historické a liturgické období, které je i začátkem nového liturgického roku.

Adventní dobou, čtyřmi týdny, začíná příprava na Narození Páně – Vánoce. Je třeba se ve svém nitru ponořit do modlitby, prožívat půst v lásce a konat dobré skutky. V kostelech i domácnostech věřících nechybí adventní věnec, který je znamením Ježíšova vítězství Boží lásky nad hříchem, světla nad tmou.

Text, který nám přibližuje historii adventu, je z on-line rozhovoru s Dr. Eliášem, vyučujícím na Katolické teologické fakultě (KTF UK) v Praze:

'Je několik teorií o vzniku adventu, ale snad pro mne ta nejpřijatelnější vidí vznik adventu jako přípravu na nejstarší vánoční svátek, a tím bylo Zjevení Páně neboli Epifanie; i dnes se slaví 6.1., na Tři krále. Byl to významný den i tím, že se uděloval křest dospělým (první termín byl o velikonoční vigilii). Tedy advent vzniká jako 40denní příprava před křtem. Začátek byl na sv. Martina, 11.11. V překladu se tomu říkalo Svatomartinské čtyřicetidenní (jedná se o dobu cca 6. století).

Ambroziánská liturgie v Miláně má dodnes 6 adventních nedělí, ale později (cca 12. stol.) převládlo vnímání adventu jako příprava na Ježíšův příchod – i v eschatologickém slova smyslu. Prosadilo se podle vzoru římské liturgie slavení pozdějšího vánočního svátku – Narození Páně, tj. 25.12. – a tím se přišlo o část té 40-tidenní přípravy.' 40denní půst je zachován v Řeckokatolické církvi.

 

Zdroj:
www.vira.cz/rozhovory/rozhovor.php?sel_rozhovor=3

Obrázek:
http://www.google.com/search?hl=cs&rlz=1I7WZPA_en&q=advent&lr=&aq=f&oq=

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou