Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež ve svém poselství ke dni migrantů vyzývá k péči o děti a mládež

Datum publikace27. 11. 2009, 13.00
TiskTisk

Ve svém poselství ke Světovému dni migrantů a uprchlíků, zveřejněném dnes ve Vatikánu, se papež Benedikt XVI. věnuje tématu dětí a mladých lidí, kteří museli opustit své domovy, a mimo jiné vyzývá k tomu, aby jim bylo poskytnuto náležité vzdělání a tak umožněno zapojit se do pracovního trhu.

Vatikán: Poselství datované 16.10.2009 nese název 'Mladiství migranti a uprchlíci' a směřuje k oslavě XCVI. Světového dne migrantů a uprchlíků, který připadá na neděli 17.1.2010. Svatý otec v něm připomíná, že péči o všechny migranty povařuje církev za jeden ze svých trvalých úkolů. Opakuje též slova své nedávné encykliky Caritas in veritate, že 'každý migrant je lidskou osobou, která sama o sobě má nezcizitelná základní práva, jež musí respektovat všichni a za všech okolností' (č. 62). Objasňuje pak volbu letošního tématu, a to poukazem na Kristova slova 'cokoli jste udělali pro jednoho z těchto mých nejposlednějších,' mezi které jistě migrující děti a mládež patří.

Papež Benedikt XVI. upozorňuje na to, že zdaleka ne všem mladistvým, kteří museli opustit své domovy, se věnuje dostatečná péče a často se také stávají oběťmi vykořisťování. Všímá si též situace dětí narozených v hostitelské zemi nebo těch, které sem přišly v raném věku. 'Tito mladiství patří ke dvěma kulturám a nesou tak všechny výhody i nevýhody, které s dvojím občanstvím souvisí,' říká Svatý otec. Požaduje proto, aby se jim dostalo patřičného vzdělání a následného zapojení do pracovního trhu, čemuž mají napomáhat příslušná sociální opatření. 'Nikdy se nesmí zapomínat na to, že období dospívání je rozhodující pro formaci lidské bytosti,' říká. Další skupinou, která si podle papeže zasluhuje zvláštní pozornost, jsou děti a mladí lidé, kteří hledají azyl před pronásledováním nebo ohrožením.

Svatý otec se poté obrací k jednotlivým farnostem a sdružením, které se o uprchlíky starají: 'Jsem vděčný za vše, co s tak nesmírnou velkorysostí konají, a vybízím všechny křesťany, aby měli na paměti sociální a pastorační úkoly, které mladiství migranti a uprchlíci vyžadují,' píše Benedikt XVI. Každý konkrétní čin musí být podle něj především živen vírou v působení milosti a Boží Prozřetelnosti. 'I pohostinnost a solidarita s cizinci a zvláště s dětmi se tak stává způsobem, jak hlásat evangelium solidarity,' dodává a objasňuje, že mezi tyto konkrétní kroky patří i vyzývání politiků a mezinárodních organizací, aby se věnovali problémům uprchlíků. V závěru pak Svatý otec prosí o přímluvu Panny Marie, ujišťuje všechny migranty a uprchlíky i ty, kdo se o ně starají, o svých modlitbách a uděluje jim své apoštolské požehnání.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou