Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ekumenismus a jeho budoucnost

Datum publikace3. 12. 2009, 18.00
TiskTisk

Ekumenická rada církví pořádá 4.12.2009 od 9.00 do 15.00 hodin studijní den věnovaný ekumenismu v ČR a jeho budoucnosti. Na půdě Evangelické teologické fakulty UK vystoupí prof. Franz Segbers z Německa, prof. Pavel Filipi a Mgr. Martin Vaňáč.

Praha: Dvanáctý studijní den Ekumenické rady církví, jejímž novým předsedou se nedávno stal Joel Ruml, synodní senior ČCE, představuje jakýsi blokový seminář věnovaný ekumenismu v ČR. Profesor praktické teologie Evangelické teologické fakulty UK Pavel Filipi se ve své přednášce bude věnovat výzvám a úskalím ekumenismu u nás. Mgr. Martin Vaňáč z Institutu ekumenických studií se zamyslí na vztahem katolické církve k ekumenismu. Odpolední přednáška Franze Segberse, profesora sociální etiky v Marburgu, se bude zabývat vztahem 'ekumenismu a globalizace'. Poté následuje panelová diskuze přednášejících.

Prof. Pavel Filipi je jedním z našich největších odborníků na téma ekumenismu. V této oblasti publikoval řadu knih. Nedávno to byl např. soubor statí a dokumentů o vztazích mezi dnešními křesťanskými církvemi u nás (P. Filipi, Po ekumenickém chodníku, Praha 2008). Přestože rozdělení křesťanských církví trvá, ekumenické úsilí o sblížení a spolupráci provázejí dnes jistým způsobem všechny konfese. V praxi se u nás ekumenismus dobře projevuje například při pastorační práci ve věznicích a armádě, v přístupu k církevním humanitárním organizacím atd. Od roku 1948 existuje Ekumenická rada církví, která se definuje jako 'společenství církví, které vyznávají Pána Ježíše Krista podle Písma svatého jako Boha a Spasitele, a proto se snaží splnit, k čemu jsou společně povolány, ke cti Boha Otce, Syna a Ducha svatého'. Katolická církev sice není členem této rady, ale má při ní svého pozorovatele.

Bližší informace získáte u Mgr. Sandry Zalábové: erc@ekumenickarada.cz

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou