Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Titulární slavnost v kostele sv. Mikuláše na Malé Straně

Datum publikace3. 12. 2009, 17.40
TiskTisk

Při mši svaté na 2. neděli adventní zazní při dopoledních bohoslužbách 6.12.2009 v chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně od 9.30 a 11.00 hodin (anglická bohoslužba) Missa brevis in C od F. X. Brixiho. Hlavním celebrantem bude P. Vít Mariusz Marciniec, OSA.

Praha: Missa brevis in C zhudebňuje úplný text mešního ordinaria a je určena pro čtyřhlasý smíšený sbor, orchestr, varhany a kvartet sólistů. Orchestrální složku zde tvoří smyčce s continuem a dvojice clarin s tympány. Ačkoli Brixi žil ještě v době baroka, jeho hudba představuje již předzvěst klasicismu. To platí zejména o Misse brevis, která se řadí k pozdějším Brixiho mším. Na mnoha místech připomíná Mozartovy mešní kompozice. Chrámový sbor řídí Martin Franěk. Kostel bude otevřen do 16.00 hodin.

František Xaver Brixi (1732-1771) patří mezi nejvýznamnější české skladatele působící v 18. století v našich zemích. Stylově se svou tvorbou řadí k ranému klasicismu. Vystudoval hudebně zaměřené piaristické gymnázium v Kosmonosích a po jeho ukončení působil v mnoha pražských chrámech jako varhaník. Mimo jiné hrál též delší dobu právě v kostele sv. Mikuláše na Malé Straně. Velmi brzy se stal vyhledávaným skladatelem. Jeho kompozice byly prováděny např. na každoročních svatojánských slavnostech pořádaných na lodích poblíž Karlova mostu. Roku 1759 se Brixi stal kapelníkem katedrály sv. Víta. Tuto, v tehdejších dobách snad nejvýznamnější funkci v pražském hudebním životě zastával až do své smrti. Jeho umělecký věhlas pronikl velmi brzy i do zahraničí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou