Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Mezinárodní konference středoevropských katolických států v Maďarsku

Datum publikace7. 12. 2009, 10.30
TiskTisk

Ve dnech 12.-14.11.2009 se v rodišti sv. Martina, Szombathely, konala první mezinárodní konference o pastoraci mládeže, na kterou přijelo přes 70 zástupců z Maďarska, Rakouska, České republiky, Slovenska, Polska, Slovinska a Bosny a Hercegoviny.

Szombathely: U příležitosti Pouti národů v roce 2004 se vytvořil mezinárodní tým zemí středoevropských katolických dní (Länder des Mitteleuropäischen Katholikentags, MEKT), který se podílel na organizaci mezinárodní pouti mládeže do Mariazell v roce 2007. Letošní konference byla dalším plodem této mezinárodní spolupráce.

Cílem konference bylo vzájemné seznámení, budování a péče o sociální sítě, posílení mezinárodní spolupráce, výměna zkušeností, metod, projektů a diskuze nad jednotlivými aspekty pastorace mládeže.

Na začátek konference byla zařazena přednáška maďarského sociologa Rosty Gergely na téma 'Mládež a pastorace mladých' o situaci věřících mezi mládeží v zastoupených státech.

Účastníci mohli diskutovat v jednotlivých skupinkách na různá témata: Význam pastorace mládeže v církvi, Co je cílem pastorace mládeže, Svět mladých lidí – kde je místo pro víru, Způsoby účasti mladých lidí na liturgii, Sociální body ohrožení v pastoraci mládeže, Komunikační kanály z mládežnických organizací k mladým lidem, Mezináboženské a ekumenické soužití, Postavení kaplana pro mládež, Plánování pastorace mládeže.

V bloku praktických příkladů pastorace mladých v jednotlivých zemí byl prezentován za Českou republiku ministrantský časopis Tarsicius, časopis pro děvčata IN! dívčí svět a komunitní web signaly.cz.

Maďarsko představilo mládežnické hnutí Antiochia a evangelizační projekt KözösPont misszio, Slovensko Pastorační plán 2007-2013, Rakousko mládežnický kostel ve Vídni, Slovinsko jednodenní setkání mladých Stična, Polsko projekt Lednica 2000.

Po celkovém shrnutí výsledků všech skupinek nás pozdravil v internetové konferenci P. Eric Jacquinet, předseda Sekce pro mládež Papežské rady pro laiky.

'Pro mě osobně konference znamenala velký přínos, nejen lidsky, ale i profesně. Bylo zde hodně podnětných nápadů a inspirací využitelných pro praxi, avšak jako nejdůležitější vidím společné úsilí, které motivuje. To, že v tom nejsme sami, že i jinde řeší podobné problémy,' zhodnotila Lenka Kubalová, účastnice konference.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou