Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Roráty jako obraz víry

Datum publikace7. 12. 2009, 15.30
TiskTisk

Po celou dobu adventní se konají v pražských kostelech ranní mše svaté se zpívanými roráty. Také v chórové kapli katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha je možnost se jich zúčastnit. Kardinál Miloslav Vlk o nich hovoří ve svém krátkém článku.

'Na našich stránkách je odkaz na ranní mše s rorátními zpěvy, které se v některých pražských kostelech konají v časných ranních hodinách. Rorátní zpěvy byly skládány pro adventní mariánské mše s tematikou prorockých textů očekávání příchodu Mesiáše předpověděného ve Starém zákoně. Při těchto mších se většinou čte z evangelia sv. Matouše, který psal pro židy a často uváděl zprávy o naplnění prorockých předpovědí. Silným a působivým obsahem rorátních mší je tedy naděje předpověděná a naplněná. Ústřední postavou rorátů je Panna Maria.

Tyto ranní mše jsou dnes velmi hojně navštěvovány. Zvláště chórová kaple svatovítské katedrály je ráno vždy plná především studující mládeže. Rorátní zpěvy jsou důležitým výrazem zbožnosti našich předků a velmi významnou ukázkou duchovní kultury, která se v katedrále od svých počátků za doby Karla IV. pěstovala.

Když si pomyslíme, že známá vstupní antifona 'Ejhle, Hospodin přijde', v adventu zpívaná všude, pochází z antifonáře prvního pražského arcibiskupa Arnošta z Pardubic z roku 1364, který se uchovává v rukopisu knihovny svatovítské kapituly, naplňuje nás radostí, že duchovní hudba a zpěv našich předků byly na tak vysoké duchovní a kulturní úrovni. Řada antifonářů, rorátníků, kancionálů (Franusův, Vyšehradský, Sedlčanský atd.) a dalších rukopisů v mnoha knihovnách o tom svědčí.

Jeden cizinec se kdysi divil, že se tyto zpěvy zpívají ještě i dnes. Je to však pochopitelné. Tyto zpěvy podávají obraz víry našich předků. Byla by jistě záslužnou nějaká bakalářská práce o jejich víře a zbožnosti zachycené právě v rorátních zpěvech.'

 

kardinál Miloslav Vlk

 

Název roráty vznikl z úvodních slov introitu (vstupního zpěvu) votivní mše svaté k Panně Marii v době adventní, shodného s introitem na 4. neděli adventní. Letos se roráty zpívají od 29.11. do 24.12.

 

Více o rorátech se dočtete:

http://res.claritatis.cz/download/MONITOR-2009-27.pdf  str. 6-10

 

Informace o rorátech v Praze, na Svaté Hoře a v Nymburku najdete na:

www.apha.cz/roraty-advent-2009

 

Zdroj: www.apha.cz (upraveno)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou