Lupa
Obsah Obsah
Portál

75 let působení salesiánů v Ostravě

Datum publikace8. 12. 2009, 15.35
TiskTisk

Je to už třičtvrtě století, kdy 8.12.1934 salesiáni otevřeli první Oratoř městského typu v Československu – středisko Don Bosco, aby se právě zde věnovali chlapcům vystaveným negativním vlivům průmyslového velkoměsta.

Ostrava: Řeholníci z této kongregace přišli pod vedením prvního českého salesiána Don Ignáce Stuchlého a Don Štěpána Trochty do Ostravy z Fryštáku u Zlína na své, teprve druhé působiště v naší vlasti.

Ve středisku se vychází z pedagogiky a sociální práce zakladatele salesiánů, italského kněze Jana Boska (1815-1888). Jeho výchovný systém se opírá o rozum, víru a laskavost. Nepoužívá donucovacích prostředků, dovolává se přirozených schopností, srdce a touhy po dobru, kterou má každý člověk hluboko v sobě.

Ve výchovných programech se uplatňují tyto 4 základní principy: domov – místo rodinné atmosféry a bezpodmínečného přijetí, škola – místo učení se praktickým dovednostem pro život, hřiště – místo pestrých možností ke trávení volného času, farnost – místo sdílení křesťanských hodnot.

Salesiánská rodina v Ostravě slaví 8.12.2009 jubilejních 75 let své existence a salesiáni na celém světě oslaví 18.12.2009 dokonce již 150 let od založení Donem Boskem v Turíně.

 

Program oslav probíhá už od 24.10. V úterý 8.12., o slavnosti Panny Marie počaté bez poskvrny prvotního hříchu, bude v 16.30 hodin slavena mše svatá v kostele sv. Josefa a v 18.00 hodin začíná Salesiánská akademie. Další program, který se bude konat v příštím roce, naleznete v plakátu v příloze.

 

TS ČBK informoval Mgr. Jiří Caha

ředitel Salesiánského střediska volného času Don Bosco

mob.: +420 737 309 909

e-mail: jcaha@seznam.cz

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou