Lupa
Obsah Obsah
Portál

Kolokvium o encyklice 'Caritas in veritate'

Datum publikace10. 12. 2009, 16.45
TiskTisk

Katolická teologická fakulta UK ve spolupráci s Pastoračním střediskem pořádá ve čtvrtek 10.12.2009 od 14.00 do 17.30 hodin v sále Pastoračního střediska (Thákurova 3, Praha 6 Dejvice, vchod z ulice Kolejní) studijní kolokvium nad encyklikou Benedikta XVI. 'Caritas in veritate'.

Praha: Kolokvium bude mít dvě části: 1) ekonomický a teologický ('ratzingerovský') kontext encykliky s diskusí po každé přednášce, 2) důsledky encykliky pro jednotlivé činnosti církve – krátké prezentace a diskuse v rámci diskusního panelu (s možností zapojení všech účastníků). Studijní kolokvium není chápáno jako první seznámení s encyklikou, ale jako prohloubení znalostí obsahu.

Kolokvium bude zahájeno příspěvkem dr. Prokopa Brože, který zasadí poslední encykliku do kontextu teologie Benedikta XVI. Po něm vystoupí se svou přednáškou na téma 'Encyklika v ekonomickém kontextu' prof. Lubomír Mlčoch. Po přestávce v rámci diskusního panelu přednesou své příspěvky doc. Aleš Opatrný, dr. Petr Štica a dr. Vojtěch Eliáš. Na závěr bude prostor pro společnou diskuzi.

Kolokvium o encyklice papeže Benedikta XVI., které se má zabývat teoretickými východisky a důsledky pro pastoraci, je jakousi odpovědí na výzvu, kterou při příležitosti prezentace českého překladu encykliky vyslovil kardinál Miloslav Vlk. Ten tehdy řekl, že vydání českého překladu představuje příležitost číst tento velmi inspirativní text také veřejně a v rámci odborných debat na univerzitách tak, jako je tomu v zahraničí. Toto kolokvium přístupné veřejnosti je již několikátou příležitostí proniknout hlouběji do myšlenek současného papeže.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou