Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Nový obraz pro Komunitní centrum na Jižním městě

Datum publikace10. 12. 2009, 17.00
TiskTisk

O třetí neděli adventní, 13.12.2009, bude kardinál Miloslav Vlk od 10.00 hodin slavit v Komunitním centru Matky Terezy mši svatou. Pražský arcibiskup při ní požehná nový obraz Panny Marie, který byl vytvořen pro místní kapli bl. Matky Terezy. Jeho autorem je akademický malíř Pavel Šlegl.

Praha: Při slavnosti o třetí neděli adventní se v Komunitním centru Matky Terezy oslaví tři významné události najednou. Místní farníci mají totiž v úmyslu připojit se k oslavám 33 let existence Jižního Města. Se stavbou sídliště Jižní Město I. bylo započato v roce 1973 a jeho část byla dokončena v roce 1976. Socialističtí inženýři ovšem zapomněli nejen na jakoukoli infrastrukturu (chyběly obchody, školy, lékaři, chodníky), ale také na místa příhodná pro setkávání. Právě idea komunitních center měla po pádu komunismu za cíl vyjít vstříc sociálním, hodnotovým i duchovním potřebám všech, kdo na sídlišti bydlí. Jelikož za touto ideou stál dnešní arcibiskup kardinál Miloslav Vlk, díky němuž bylo vybudováno Komunitní centrum na Jižním městě, chtějí mu místní farníci poděkovat.

Tou třetí událostí, která má být součástí oslav, jichž se kromě místních příznivců centra a faráře P. Michala Batora zúčastní také starosta Městské části Praha 11 Dalibor Mlejnský, bude právě požehnání nového obrazu. Obraz Panny Marie pro kapli resp. presbytář bl. Matky Terezy v Komunitním centru je umístěn na akustickém obkladu stěny nalevo od plastiky Krista na kříži tak, aby vyvažoval hmotu svatostánku. Jeho výška odpovídá délce ramene hlavního kříže, šířka je vypočtena poměrem zlatého řezu. Obraz je složen z malovaného rámu a vlastního obrazu Panny Marie a nese název 'Brány nebes'. Je komponován v různých odstínech modré a koresponduje s křížovou cestou, jež kapli uzavírá. Dílo bylo schváleno předsedou Interdiecézní liturgické komise kardinálem Miloslavem Vlkem.

Autor obrazu Pavel Šlegl se narodil roku 1958 v Domažlicích. Mezi lety 1978 až 1984 studoval pražskou AVU. Patří mezi malíře, kteří ve svých dílech navazují na křesťanskou tradici, především na dobu baroka. Je členem skupiny Corpora S. Ve volné tvorbě se věnuje malbě, kresbě, ale i sochařství. Kromě toho však také spolupracuje na interiérech kostelů, ale spoluvytvářel i výtvarnou podobu pavilonu opic a výběhu nosálů v pražské ZOO. Pavel Šlegl je mimo jiné také autorem netradičně pojaté křížové cesty, která je umístěna na posuvných panelech oddělujících dvě části chrámového prostoru Komunitních centra Matky Terezy, kulaté kněžiště a víceúčelový sál.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou