Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Africký arcibiskup Milingo byl zbaven duchovního stavu

Datum publikace17. 12. 2009, 15.15
TiskTisk

Vatikánské tiskové středisko vydalo dnes, 17.12.2009, prohlášení, podle něhož Svatý stolec zbavuje duchovního stavu Emmanuela Milinga, bývalého arcibiskupa z Lusaky, jako důsledek jím neplatně udělených biskupských svěcení.

Vatikán: Prohlášení Tiskového střediska Svatého stolce nejprve zmiňuje kroky Emmanuela Milinga, učiněné v rozporu s církevním právem, a také předchozí pokusy Vatikánu o nápravu. Tehdejší arcibiskup Milingo se v r. 2001 oženil s Marií Sung, čímž na sebe uvalil církevní trest suspenze. V následujících letech též vedl iniciativy za zrušení celibátu a v rozporu s nařízením Svatého stolce vystupoval k tomuto tématu v médiích. Na podzim r. 2006 pak ve Washingtonu nedovoleně udělil čtyři biskupská svěcení, v jejichž důsledku upadl do automatického trestu exkomunikace latae sententiae, potvrzeného Svatým stolcem dne 26.9.2006. Od té doby udělil ještě další biskupská svěcení.

'Spáchání těchto … závažných trestných činů musí být považováno za důkaz trvalé neposlušnosti arcibiskupa Emmanuela Milinga. Svatý stolec je proto povinen uvalit na něj další trest, zbavení duchovního stavu,' stojí v dnešním prohlášení. Podle kán. 292 Kodexu kanonického práva ztrácí kněz zbavením duchovního stavu všechna práva a povinnosti s tímto stavem související, s výjimkou povinnosti celibátu. Je mu též zakázáno vykonávat jakékoliv úkony duchovního, s výjimkou nebezpečí smrti. Účast věřících na případných obřadech, které by osoba zbavená duchovního stavu sloužila, je považována za nedovolenou. Prohlášení dále poukazuje na to, že situace, kdy by biskup byl zbaven duchovního stavu, je zcela výjimečná.

V závěrečné části se prohlášení zabývá postavením těch osob, které z rukou arcibiskupa Milinga přijaly svátost svěcení. Podle platného církevního práva upadají všichni, kdo přijali biskupské svěcení bez předchozího souhlasu Svatého stolce, do exkomunikace latae sententiae a jejich kanonický stav zůstává takový, jakým byl před přijetím nedovoleného svěcení. Svatý stolec pak prosí všechny věřící o modlitbu za obrácení Emmanuela Milinga a jeho přívrženců.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou