Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Klíčem k zastavení klimatických změn je proměna životního stylu

Datum publikace18. 12. 2009, 17.15
TiskTisk

Se svým příspěvkem vystoupil včera (17.12.2009) na konferenci OSN o klimatických změnách, probíhající v těchto dnech v Kodani, i zástupce Svatého stolce, arcibiskup Celestino Migliore. Upozornil v něm na nutnost vychovávat děti a mládež i celou společnost k odpovědnému přístupu k prostředí a k druhým lidem.

Kodaň (DK): V úvodu svého příspěvku arcibiskup Migliore upozornil na to, jak zdlouhavá a náročná vyjednávání konferenci doprovázejí, a zmínil také, co mají všechny předložené návrhy společného: nutnost nového chápání významu ekonomiky a hledání nových modelů rozvoje. '(Tyto aspekty) vyžaduje ekologické zdraví planety a zároveň jsou nutné jako odpověď na kulturní a mravní krizi, jejíž symptomy jsou ve světě již dlouho patrné,' řekl také.

Do reakce na současné krize se podle zástupce Vatikánu musí zapojit všechny složky lidské společnosti. Upozornil též na to, že 'občanská společnost a úřady místní samosprávy nečekaly na politické a právně závazné závěry jednání, jež trvá tak neuvěřitelně dlouhou dobu.' Nejúčinnější programy v boji s klimatickými změnami se podle něj soustředí na informování, vzdělávání a formaci veřejnosti, počínaje dětmi. Právě takto vzniklé postoje mohou podle arcibiskupa Miglioreho vytvořit nezbytnou solidaritu v rámci společnosti i napříč generacemi.

Vatikánský diplomat poté zmínil, že i Svatý stolec přispívá k ochraně životního prostředí podporou nejrůznějších projektů směřujících ke snížení emisí skleníkových plynů a také – skrze nejrůznější sdružení a instituce – šířením ekologického povědomí mezi věřícími i v celé společnosti. Zopakoval pak, že klíčem k zastavení negativních dopadů klimatických změn je proměna smýšlení a životního stylu: 'Musíme chránit stvoření – půdu, vodu a vzduch – jako dar svěřený každému člověku, ale především musíme zabránit tomu, aby se lidstvo samo zničilo.'

V závěru pak arcibiskup Migliore připomenul, že otázkám ochrany životního prostředí se věnuje i papež Benedikt XVI. ve své encyklice Caritas in veritate a nejnověji v poselství ke Světovému dni míru, který se bude slavit na Nový rok 2010. 'Existuje nezrušitelné pouto mezi ochranou stvoření, výchovou a etickým přístupem k ekonomice a rozvoji,' uzavřel svůj proslov na kodaňské konferenci OSN o životním prostředí zástupce Svatého stolce, arcibiskup Celestino Migliore.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou