Lupa
Obsah Obsah
Portál

List kardinála Hummese kněžím

Datum publikace21. 12. 2009, 15.45
TiskTisk

List kardinála Hummese kněžím u příležitosti Roku kněží.

prosinec 2009

Drazí kněží,

v životě kněze nutně zaujímá ústřední postavení modlitba. Je to pochopitelné, neboť podporuje důvěrnost mezi ním a jeho Pánem, Ježíšem Kristem. Všichni dobře víme, že omezování modlitby oslabuje víru a zbavuje službu jejího obsahu a smyslu. Nevyhnutelným důsledkem je pak skutečnost, že kněz ve svém každodenním působení zažívá méně radosti a štěstí. Je to, jako by při následování Ježíše, kde kráčí s mnoha dalšími, zůstával stále více pozadu a vzdaloval se tak od svého Mistra, až jej nakonec úplně ztratí za obzorem. Od tohoto okamžiku se ocitá sám a nejistý.

Ve své homilii na První list svatého Pavla Timotejovi svatý Jan Zlatoústý moudře poznamenává: 'Ďábel útočí na pastýře (…). Když totiž zabije ovci, stádo tím zmenší, když však odstraní pastýře, zničí celé stádo.' Tento výrok nás vede k úvahám o mnoha situacích dnešní doby. Jan Zlatoústý nás varuje, že úbytek pastýřů má za následek i snížení počtu věřících a jejich společenství. Bez pastýřů naše společenství zahynou!

Rád bych zde hovořil především o nezbytnosti modlitby, kterou mají, slovy Jana Zlatoústého, pastýři porážet ďábla, aby jich neubývalo. Bez životadárné potravy modlitby kněz skutečně chřadne, učedník ztrácí sílu, aby následoval svého Mistra, a umírá hlady. Jeho stádo je pak rozehnáno a ponecháno samo sobě umírá.

Každý kněz má totiž hlavní oporu ve společenství církve. Je zvláštním učedníkem Pána, který jej povolal a svátostí kněžství připodobnil k sobě, hlavě a pastýři církve. Jediným pastýřem je Kristus, sám však určil, aby dvanáct apoštolů a jejich následovníci měli podíl na jeho poslání. Na této svátosti mají účast i kněží, i když v nižším stupni, a také oni se tak podílejí na poslání Krista, hlavy a pastýře. Tato skutečnost dává vzniknout základní vazbě mezi knězem a jeho společenstvím. Kněz si musí být vědom této povinnosti, neboť bez pastýře společenství odumírá. Musí tedy po vzoru Mojžíše často stát s rukama vztaženýma k nebi v modlitbě, aby jeho lid nezahynul.

Právě proto, má-li kněz zůstat věrný Kristu i svému společenství, musí být mužem modlitby, který žije v Boží blízkosti. Mimoto jej má posilovat modlitba církve a každého křesťana. Ať se ovce modlí za svého pastýře! Začíná-li si pastýř uvědomovat, že jeho život modlitby ochabuje, je čas obrátit se k Duchu Svatému a s pokorným srdcem prosit. Duch pak znovu roznítí plamen v jeho srdci, znovu dá rozhořet nadšení a zanícení pro Pána, který je vždy přítomen a přeje si s ním stolovat.

Vytrvale a s nesmírnou láskou se v probíhajícím Roce kněží chceme modlit za kněze a s kněžími. Kongregace pro klérus za tímto účelem během Roku kněží slaví každý první čtvrtek v měsíci od 16 hodin v bazilice Santa Maria Maggiore eucharistickou a mariánskou pobožnost za kněze a pro kněze. Modlit se s námi přichází velké množství lidí.

Drazí kněží, blíží se slavnost narození Ježíše Krista. Rád bych vám ze srdce popřál vše nejlepší, požehnané vánoční svátky i celý nový rok 2010. Ježíšek v jesličkách nás zve, abychom k němu znovu přilnuli jako jeho přátelé a učedníci a on nás mohl vyslat jako hlasatele evangelia.

kard. Cláudio Hummes
emeritní arcibiskup ze São Paula
prefekt Kongregace pro klérus

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou