Výroční zpráva Církve římskokatolické za rok 2008

Zveřejňujeme Výroční zprávu Církve římskokatolické za rok 2008 dle § 7 odst. 3 zákona č. 3/2002 Sb. Zde naleznete plný text výroční zprávy.
Publikováno: 1. 1. 2010 14:00

Praha: Církev římskokatolická má oprávnění k výkonu zvláštních práv uvedených v § 7 odst. 1 zákona č. 3/2002 Sb. o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností a o změně některých zákonů (dále jen zákon o církvích a náboženských společnostech). Všechna zvláštní práva v roce 2008 vykonávala a ohledně níže uvedených zvláštních právech ve smyslu § 7 odst. 3 zákona č. 3/2002 Sb. zveřejňuje následující:

1. Církev je oprávněna vyučovat náboženství na veřejných školách. Výuka náboženství na veřejných školách byla uskutečňována jako nepovinný předmět. Tento předmět navštěvovalo celkem 41 491 žáků a studentů.

2. Církev je oprávněna pověřit osoby vykonávající duchovenskou činnost k výkonu duchovenské služby v ozbrojených silách České republiky, v místech, kde se vykonává vazba, trest odnětí svobody, ochranné léčení a ochranná výchova. Výkon duchovenské služby v ozbrojených silách České republiky (ČR) je upraven dohodami mezi Ministerstvem vnitra ČR, Ministerstvem obrany ČR a církvemi. V armádě působilo k 31.12.2008 celkem 11 vojenských kaplanů, z toho 10 kněží a 1 trvalý jáhen. Pro spolupráci s Policií ČR byl vyčleněn 1 duchovní. V roce 2008 byla římskokatolická církev přítomna v duchovní službě téměř ve všech 35 věznicích. 8 osob je v zaměstnaneckém poměru jako vězeňští kaplani (2 na plný úvazek, ostatní na částečný). Dalších téměř 80 dobrovolníků dochází do věznic jako duchovní nebo jejich pastorační pomocníci. Řeholní sestry jako dobrovolnice jsou přítomny nejen v ženské věznici pro prvotrestankyně v Praze – Řepích, ale i ve Vinařicích, v Opavě, Kuřimi, v Brně, Olomouci a Praze – Pankráci. Ve věznici Plzeň – Bory působí členové komunity Koinonia sv. Jana Křtitele. Ve věznici Rýnovice probíhá jako pilotní projekt práce s rodinami odsouzených (např. výchova k partnerství a rodičovství).

3. Církev má právo být financována podle zvláštního právního předpisu o finančním zabezpečení církví a náboženských společností. Ve smyslu zákona č. 218/1949 Sb. o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem čerpala Církev římskokatolická ze státního rozpočtu prostřednictvím odboru církví v roce 2008 tyto finanční prostředky (v Kč): platy duchovních včetně pojistného 802 443 000 Kč, prostředky na věcné náklady CNS včetně platů a pojistného administrativních pracovníků 56 014 000 Kč, prostředky na údržbu církevního majetku 16 484 000 Kč, kulturní aktivity/grantové projekty 2 689 000 Kč, celkem 877 630 000 Kč.

4. Církev je oprávněna konat obřady, při nichž jsou uzavírány církevní sňatky podle zvláštního právního předpisu. Dle zákona o rodině č. 94/1963 Sb. v platném znění je možno uzavřít manželství církevním obřadem. V roce 2008 bylo uzavřeno celkem 5956 církevních sňatků dle obřadu Církve římskokatolické. V tomto počtu jsou zahrnuty jak sňatky znamenající vznik manželství, tak církevní sňatky osob již v manželství žijících – tzv. církevně zplatněná manželství.

5. Církve jsou oprávněny zřizovat církevní školy podle církevního zákona č. 3/2002 Sb. a podle školského zákona č. 561/2004 Sb., který inovoval dosavadní školské zákony, především č. 29/1984 Sb. Katolická církev zřizovala k 31.12.2008 celkem 81 školských právnických osob, 5 spol. s.r.o., 7 občanských sdružení, 2 o.p.s. Celkem 95 právnických osob škol a školských zařízení. Toto číslo zahrnuje:

Celkem 15 církevních mateřských škol. Z toho bylo 10 mateřských škol jako samostatných ŠPO a 5 mateřských škol, které jsou součástí ZŠ nebo střední školy.

Celkem 24 základních škol. Z toho bylo 17 základních škol jako samostatných ŠPO a 5 základních škol, které jsou součástí MŠ, gymnázia nebo střední školy. Dvě školy jsou základní umělecké.  Celkem 19 gymnázií. Z toho bylo 15 gymnázií jako samostatných ŠPO a 4 gymnázia, která jsou součástí MŠ, ZŠ nebo SŠ.

Celkem 13 středních odborných škol. Z toho bylo 10 středních odborných škol jako samostatných ŠPO, 1 střední odborná škola jako s.r.o. a 2 střední odborné školy, které jsou součástí MŠ nebo gymnázia.

Celkem 5 vyšších odborných škol a jedna církevní konzervatoř: církevní konzervatoř poskytuje možnost dalšího vyššího odborného vzdělávání.

V Praze dne 28.12.2009

Mons. Jan Graubner v.r.