Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Nový provinciál kongregace salesiánů

Datum publikace5. 1. 2010, 11.00
TiskTisk

Vedle radosti z toho největšího daru, který jsme dostali, z Ježíše Krista mezi námi, obdržela salesiánská rodina nečekaný dárek. Právě na Štědrý den byl hlavním představeným Pascualem Chávezem jmenován nový provinciál české Provincie sv. Jana Boska P. Petr Vaculík. Službu převezme za půl roku.

Praha: Petr Vaculík SDB se narodil 3.11.1959. Pochází z věřící rodiny ze Zlína a má tři sestry. Ve svém rodišti se již v 70. letech seznámil se salesiány. Své první sliby složil tajně v roce 1978, věčné sliby o šest let později.

Vyučil se elektromechanikem a na střední průmyslové škole elektrotechnické získal maturitní vysvědčení. Po absolvování dvouleté vojenské služby vystudoval teologii na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích. V roce 1988 přijal jáhenské a potom i kněžské svěcení. Působil jako kaplan v Kyjově a ve Vizovicích.

Po Sametové revoluci začínal v salesiánské komunitě ve Zlíně. Čtyři roky žil v Řádu bratří blahoslavené Panny Marie Karmelské v Kostelním Vydří a ve Frýdlantě nad Ostravicí. Od roku 1998 působí na Prostějovsku. Již čtvrtým rokem vykonává službu ředitele komunity v Prostějově a druhým rokem je členem provinciální rady. Často poskytuje službu duchovního doprovázení a duchovních cvičení pro různé skupiny věřících.

Konzultace na nového provinciála probíhala v naší provincii za přítomnosti regionálního rádce dona Štefana Turanského začátkem prosince v Brně, Ostravě a v Praze. Kdo ze salesiánů se nemohl zúčastnit některého setkání osobně, mohl vyjádřit svůj názor písemně.

Výsledky konzultace se posléze zaobírala hlavní rada, jejímiž členy jsou i Václav Klement z Brna a slovenský spolubratr Štefan Turanský. Hlavní představený poté navrhl se souhlasem své rady jmenovat P. Petra. Oslovil ho na Štědrý den odpoledne telefonicky a Petr Vaculík jmenování přijal.

Otec Petr je jmenován na šestileté období na roky 2010-2016. Termín jeho nástupu na místo provinciála ještě bude upřesněn. P. Vaculík prosí o modlitby potřebné k této službě.

 

P. František Blaha SDB

 

Zdroj, přehled českých provinciálů této kongregace:
www.sdb.cz/clanky/udalosti-2009/salesiani-dostali-pod-stromecek-noveho-provinciala

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou